Φέτος κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας με περισσότερες από 1.000 συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και 17 δίσκους. Ειδικά για την περίσταση, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας παρουσιάζει απόψε στο Ηρώδειο μια παράσταση για τη μετανάστευση και το Προσφυγικό, με τραγούδια για τον ξεριζωμό από λαούς της Νότιας Ευρώπης. Με αφορμή τη συναυλία, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, επικεφαλής του σχήματος, θυμάται τις πιο σημαντικές στιγμές της ορχήστρας.

Το ξεκίνημα. «Το 1994 με είχε καλέσει σε μια συναυλία στο Κατράκειο ο Παναγιώτης Κουνάδης (σ.σ. σπουδαίος ερευνητής του ρεμπέτικου). Είχε κάποιους δίσκους που πάνω τους η ετικέτα έγραφε “Σμυρναίικη Εστουδιαντίνα”. Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι οι Εστουδιαντίνες ήταν οι ορχήστρες που υπήρχαν στη Σμύρνη ενώ η καταγωγή τους εντοπιζόταν στη γαλλική εστουδιαντάν –ορχήστρα με βάση το μαντολίνο. Οι ορχήστρες αυτές ήταν πολύ ξακουστές εκείνη την εποχή, αποτελούνταν από σπουδαίους συνθέτες και το ενδιαφέρον είναι πως στις δημιουργίες τους συνέδεαν το ανατολικό με το δυτικό στοιχείο. Εκείνη η βραδιά ήταν η αφορμή για να αρχίσουμε να μαζευόμαστε οι φίλοι στον Βόλο (ο Κυριάκος Γκουβέντας, ο Ανδρέας Τσεκούρας κ.ά.) και να “πειράζουμε” τραγούδια από την περιοχή της Μικράς Ασίας και της Ιωνίας. Αυτή ηταν η αρχή. Σιγά σιγά μέσα από την επαφή μας, μπαίνοντας στο στούντιο, δοκιμάζοντας και γράφοντας, αναπτύχθηκαν οι ιδιαίτερες δεξιότητες των μελών. Ο καθένας κάνει και την προσωπική του διαδρομή στη μουσική αλλά πάντα επιστρέφουμε στο “σπίτι” μας. Σε αυτό το “σπίτι” έχουμε ανοιχτές τις πόρτες για να μπαίνουν νέα παιδιά».

Οι τραγουδιστές. «Η παράδοση είναι εκείνη που καταγράφει πρώτη τις κοινωνικές και τις ιστορικές συνθήκες. Αυτός είναι και ο λόγος που φέτος αποφασίσαμε την παράσταση να την επικεντρώσουμε στο Μεταναστευτικό. Για να συνεχίσει να υπάρχει ο παραδοσιακός ήχος χρειάζεται η πρόσμειξη με καινούργια στοιχεία. Να έρθει σε επαφή με νέους ανθρώπους. Ευτυχώς τα μουσικά σχολεία έχουν λειτουργήσει καταλυτικά. Ολοι οι τραγουδοποιοί πατάνε πάνω σε φόρμες της παράδοσης, όπως ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Θοδωρής Κοτονιάς, η Μαρίνα Σάττι με το πολυφωνικό σύνολο Fonέs και η Encardia. Εχουμε όμως και σπουδαίους τραγουδιστές όπως η Ασπασία Στρατηγού που βγήκε από τα σπλάγχνα της Εστουδιαντίνας, και φυσικά ο Γιώργος Νταλάρας ο οποίος ήταν εκείνος που μας έκανε τις πρώτες παραγωγές. Μας έδωσε ένα σημαντικό βήμα και είναι από την αρχή μέχρι σήμερα δίπλα μας. Είναι ο «πατέρας» μας».