Ηταν η πέμπτη Κυριακή και τελευταία ημέρα του Αυγούστου του ’14. Από νωρίς το πρωί οι καυτές ρανίδες του ήλιου έπαιζαν παιχνίδια με τα φύλλα των λιόδεντρων που απλώνονται μέχρι τον κόλπο της Κισσάμου, στη Δυτική Κρήτη. Ο κόσμος ασθμαίνοντας ανηφόριζε προς τη μικρή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου που κρύβεται στη σκιά του βράχου, τον οποίο οι ντόπιοι του χωριού Ρόκκα αποκαλούν Τρουλί. Ηταν το μνημόσυνο ενός συντοπίτη τους και για τους Κρητικούς θεωρείται ιερή υποχρέωση να παραβρεθούν στην επιμνημόσυνη δέηση.

Οι φωνές από το αντάμωμα πλημμύρισαν το μικρό χωριό. Τα γέλια και τα πειράγματα αντικαταστάθηκαν γρήγορα από συζητήσεις για την οικονομική κρίση της χώρας. Κάτω από τον βαρύ ίσκιο ενός πλατάνου δύο αξύριστοι με κάτασπρες μουστάκες ανέβασαν πολύ τους τόνους και λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια. «Εγώ δεν ψήφισα ποτέ ΠΑΣΟΚ» φώναζε ο ένας. «Ούτε εγώ ψήφισα ποτέ ΠΑΣΟΚ» του αντέτεινε ο άλλος.

Ενας νεαρός με πλησίασε με συνωμοτικό ύφος. Μου συστήθηκε, μου είπε πως εργαζόταν στην αναστήλωση της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας και στη συνέχεια, σχεδόν ψιθυριστά, μου εξομολογήθηκε: «Αυτοί που μαλώνουν και λένε πως δεν ψήφισαν ποτέ ΠΑΣΟΚ ήταν από τους πρώτους που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Αυτοί και όλοι οι άλλοι εδώ. Αν τους ρωτήσεις όμως, όλοι θα το αρνηθούν. Τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν τρελά δάνεια χωρίς εγγυήσεις και αγόραζαν κουρσάρες και αγροτικά εκατομμυρίων ή το έπαιζαν εργολάβοι. Και τώρα που έσκασε η φούσκα, τους φταίει το ΠΑΣΟΚ».

Στις εκλογές του 1996 στην κοινότητα της Ρόκκας ψήφισαν 169 πολίτες. Απ’ αυτούς οι 115 έριξαν στην κάλπη ΠΑΣΟΚ. Ποσοστό 68,86%. Ο Ηλιος συνέχιζε να ανατέλλει στην Κρήτη μέχρι το 2009. Κι ύστερα ήρθε το Καστελλόριζο.

«Ψήφισα την πρώτη φορά. Τη δεύτερη δεν πήγα να ψηφίσω» λένε σήμερα αυτοί που έπεσαν θύματα της φρεναπάτης τους στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του ’15.

Τι κατάφεραν; Με την αποχή να φτάνει στο 43,84% στις τελευταίες εκλογές, μας κυβερνά –σε απόλυτους αριθμούς –το 21% που συγκέντρωσαν μαζί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα χαρακτηριστικό δείγμα παρά φύσιν δημοκρατίας.