Είναι λογικός και μόνιμος στόχος κάθε κόμματος να αλλάξει υπέρ αυτού τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και επομένως απολύτως θεμιτό να θεωρεί αναγκαίο η Φώφη Γεννηματά «να μειωθούν τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και να ενισχυθεί η ΔΗΣΥ», όπως δήλωσε προχθές σε συνέντευξη στο Star. Κατανοητό όμως ως συμφέρον του ίδιου του κόμματος, οι ψηφοφόροι θα κρίνουν με βάση όλα τα υπόλοιπα που θεωρεί αναγκαία η ΔΗΣΥ και θα τα προτείνει –ή δεν τα θεωρεί αναγκαία και δεν θα τα προτείνει. Προτάσεις τύπου «οι πολιτικές δυνάμεις να καθήσουν γύρω από ένα τραπέζι και να σχεδιάσουν ένα εθνικό σχέδιο για τον τόπο» φαντάζουν ελκυστικές, τις λέει και πολύς κόσμος στα καφενεία, αλλά δεν είναι ρεαλιστικές: κάθε κόμμα που θα καθήσει στο τραπέζι θα έχει σχέδιο για τον εαυτό του, όχι για τον τόπο. Το ξέρουν και όσοι συζητούν στα καφενεία, αλλά θέλουν και αυτοί να φαίνονται ιδεαλιστές και «υπεράνω».
Στα χρόνια της κρίσης ζήσαμε την καταστροφική κατάσταση του «κάθε κόμμα για τον εαυτό του» –γιατί θα αλλάξει σε ομαλότερες συνθήκες; Είναι βέβαια προς τιμήν της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι αναφέρεται υπαινικτικά σε αυτό με τη φράση «συνολικά το πολιτικό σύστημα δεν δούλεψε όπως θα έπρεπε να δουλέψει τα τελευταία χρόνια» -, αλλά για να μας πει ταυτόχρονα ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε την αυτοκριτική του, ότι φέρθηκε πατριωτικά. Επιπλέον, ο κομματικός εγωισμός αποδεικνύεται από την απαίτηση για εκλογές εδώ και τώρα, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που ακούμε από τις εκάστοτε αντιπολιτεύσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Το πρόβλημα είναι ότι στη ΔΗΣΥ, στην Κεντροαριστερά γενικότερα, έχει δημιουργηθεί και κατάσταση «καθένας για τον εαυτό του» –ακόμη και όπου έχουμε win win games, όπως στη συνεργασία των «κληρονόμων» Φώφης Γεννηματά – Γιώργου Παπανδρέου, είναι τόσο πρόδηλη η εγωιστική επιθυμία που βρίσκεται από πίσω ώστε ουδείς πείθεται ότι κάτι αλλάζει. Και αν δεν αλλάξει κάτι, γιατί να ξεκολλήσει η ΔΗΣΥ από το 5%-6% ή Το Ποτάμι από το 2%;
Η Κεντροαριστερά πρέπει να ανανεώσει τις ιδέες της, το πρόγραμμά της, τα πρόσωπα. Και το συνέδριο που ξεκινά σήμερα είναι καλή ευκαιρία νέας αρχής. Κυρίως να δει και να τοποθετηθεί στις συνολικές λειτουργίες του πολιτικού συστήματος, που υπαινίχθηκε η κ. Γεννηματά. Αλλιώς δεν θα πείσει. Θα ξεπέσει σε Ενωση Κεντρώων που θα ζητά οικουμενικές κυβερνήσεις «για το καλό του τόπου». Και όλοι θα ξέρουμε πως θα είναι για το καλό των κομμάτων και των ηγεσιών τους.