«Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη για την Εθνική μας Ανεξαρτησία και τη μεγάλη Αλλαγή δεν είναι πια ένα μακρινό όραμα, αλλά μια χειροπιαστή προοπτική. Με σταθερά και μετρημένα βήματα, με τη διαρκή αγωνιστική παρουσία του λαού, θα προχωρήσουμε στην πραγμάτωσή του σαν αυριανή κυβέρνηση της χώρας. Θα δικαιώσουμε τους πόθους του ελληνικού λαού, που επί δεκαετίες στενάζει κάτω από τη μονοκρατορία της Δεξιάς.

Η μεγάλη ιστορική εκλογική μάχη έχει αρχίσει. Σ’ αυτήν τη μάχη θα κριθεί η πορεία της χώρας προς ένα καλύτερο μέλλον. Θα κριθεί η δικαίωση των θυσιών της γενιάς των μεγάλων εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων, της γενιάς των ανενδότων, της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Το ΠΑΣΟΚ με την υλοποίηση της μεγάλης Εθνικής Λαϊκής Ενότητας, με τη σφυρηλάτηση της αδερφοσύνης Λαού και Ενόπλων Δυνάμεών του, έχει τη θέληση και τη δύναμη να πραγματώσει τους πόθους του ελληνικού λαού.

Σ’ αυτή την έβδομη επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη, σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, σ’ αυτή την ιστορική εκλογική αναμέτρηση, καλώ όλους τους μη προνομιούχους Ελληνες, τους εργάτες, τους αγρότες, τους μισθωτούς, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τις γυναίκες, τη νέα γενιά, να συσπειρωθούν χωρίς ταλαντεύσεις κάτω από τη σημαία του ΠΑΣΟΚ σε μια δημοκρατική πανστρατιά.

Για να τερματιστεί η κυριαρχία της Δεξιάς. Για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της Αλλαγής».

Μήνυμα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου για την 3η Σεπτέμβρη, όπως δημοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ» στις 3/9/1981