Μια τρύπα στο νερό. Επτά χρόνια μετά την παραλαβή της λίστας Λαγκάρντ και ενάμιση χρόνο μετά την έλευση της λίστας Μπόργιανς, τα έσοδα που έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου μετά βίας προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι έλεγχοι εξελίσσονται με ρυθμό χελώνας, αλλά ακόμα και όταν βεβαιώνονται φόροι, οι εισπράξεις αποδεικνύονται πενιχρές. Κι όμως στο μεσοδιάστημα, υπό μορφή δηλώσεων διαφόρων υπουργών, δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονταν στα πρόθυρα της είσπραξης με όπλο διάφορες λίστες, ικανές να λύσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Στα λόγια. Κυρίως την τελευταία διετία.

Ο Παναγιώτης Νικολούδης ήταν ένας από τους υπουργούς που είχε βάλει τον πήχη ψηλά. Τον Φεβρουάριο του 2015, λίγο μετά την υπουργοποίησή του στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπε άμεση είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ από μια δεξαμενή καραμπινάτης φοροδιαφυγής 7 δισ. ευρώ, η οποία αποτυπωνόταν σε διάφορες λίστες με 3.500 υπόπτους. Εμφανιζόταν σαν να τους έχει στο τσεπάκι. Αποχώρησε έχοντας δώσει τις μάχες του, αλλά χωρίς το αποτέλεσμα που οραματιζόταν. Και άλλοι υπουργοί στο παρελθόν είχαν υποσχεθεί χτύπημα της φοροδιαφυγής. Κανένας δεν είχε θέσει τόσο μαξιμαλιστικούς στόχους.

Τα στοιχεία που κοινοποίησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα, αποδεικνύουν τις πολιτικές αυταπάτες. Της σημερινής κυβέρνησης περισσότερο, των προηγουμένων επίσης.

Από το 2014 μέχρι τα τέλη Απριλίου 2017, στη λίστα Λαγκάρντ είχαν αρχίσει 519 έλεγχοι. Ολοκληρωμένοι, ούτε οι μισοί: 210 συν 9 σε πρόσωπα συσχετιζόμενα με τη λίστα Λαγκάρντ. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν 264 εκατ. ευρώ. Σε τριάμισι χρόνια. Από αυτά στο ταμείο δεν έχει μπει ούτε το ένα τέταρτο, συνολικά 43.477.499,74 ευρώ.

Η λίστα Μπόργιανς παρελήφθη με τυμπανοκρουσίες από το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, στα τέλη του 2015, από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Στη Βουλή, έδωσε αφορμές για μεγαλειώδεις διαξιφισμούς ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ποιος έθαψε τις λίστες, ποιος θα τις αξιοποιήσει στο έπακρο…

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, με τη συνδρομή των Γερμανών, η λίστα Μπόργιανς έχει φέρει στο ταμείο μόλις 137.188,12 ευρώ. Δισεκατομμύρια φανταζόταν πάλι η κυβέρνηση.

ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΡΕΙΣ! Το 2016 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 193 υποθέσεις. Ολοκληρώθηκε σε μόλις τρεις. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι αυτές οι τρεις υποθέσεις ήταν βαριές καθώς οδήγησαν στη βεβαίωση πρόσθετων φόρων 3,5 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο όμως έχουν μπει ψίχουλα. Συνολικά, μαζί με τους ελέγχους του πρώτου τετραμήνου του 2017 και τις υποθέσεις συσχετιζόμενων προσώπων, από τα περίπου 13 εκατ. ευρώ των βεβαιωμένων φόρων, έχουν εισπραχθεί 137.000 ευρώ.

Στο μέτωπο των εμβασμάτων, μέχρι και το 2015 είχαν αρχίσει 1.478 έλεγχοι και είχαν ολοκληρωθεί 584 με βεβαιωμένους φόρους 263 εκατ. ευρώ. Το 2016 άρχισαν επιπλέον 37 έλεγχοι και ολοκληρώθηκαν 48, το πρώτο τετράμηνο του 2017 ξεκίνησαν τρεις νέες έλεγχοι και ολοκληρώθηκαν 28. Από τα περίπου 415 εκατ. ευρώ των συνολικά βεβαιωθέντων φόρων (με βάση τη λίστα εμβασμάτων εξωτερικού και τα συσχετιζόμενα πρόσωπα), έχουν εισπραχθεί 44 εκατ. Κάτι, ελάχιστα παραπάνω, από ένα ευρώ στα δέκα που βεβαιώθηκαν.