Μαθήματα δημοκρατίας και νομικού πολιτισμού παραδίδουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, απαντώντας στη μαντινάδα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και σε όλους όσοι έσπευσαν να ασκήσουν πομπώδη κριτική στην πρόσφατη απόφασή τους με την οποία έκριναν αντισυνταγματικό τον έλεγχο σε υποθέσεις φοροδιαφυγής πέραν του ορίου της πενταετίας.

Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας που έχει την αρμοδιότητα να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των νόμων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν κινείται «με διάθεση απολογίας» έναντι οποιουδήποτε, στέλνει ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα διαφύλαξης των αρχών και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου που έχουν ταχθεί να υπηρετούν. Με την ευθεία βολή πως «η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες» κυρίως όταν αυτή προέρχεται από κρατικούς λειτουργούς που «επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό», επέλεξαν να απαντήσουν οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί στη μαντινάδα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Οι δικαστές του ΣτΕ, όπως έχει διαφανεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή κρίσιμες αποφάσεις που έχουν εκδώσει για μείζονα ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας, όταν δέχονται επιθέσεις πέραν των ορίων της θεμιτής κριτικής, είναι αποφασισμένοι να σηκώνουν το γάντι και να δίνουν τις δικές τους απαντήσεις υπερασπιζόμενοι τον θεσμικό τους ρόλο. Με σκληρή απάντηση είχαν αντιδράσει και για τις κυβερνητικές επιθέσεις που δέχθηκαν όταν έκριναν την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Ετσι και αυτή τη φορά η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, με αυστηρό όριο τη νομολογία και το ίδιο το Σύνταγμα, επισημαίνει ότι το «Δικαστήριο, συνεπές προς την προγενέστερη νομολογία του και ομοφώνως, ακολούθησε τις γενικές αρχές και τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα αυτό και αποτυπώνονται στη νομολογία τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Ολόκληρη η ανακοίνωση, που κάθε της λέξη έχει ιδιαίτερο θεσμικό βάρος, έχει ως εξής:

«Με αφορμή τα σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στην παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρων και άλλων οικονομικών βαρών (και όχι στην επιβολή ποινικών κυρώσεων), ορισμένα από τα οποία, μάλιστα, έλαβαν και έμμετρη μορφή, η Ενωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς διάθεση απολογίας, θέλει να διευκρινίσει τα εξής:

Το Δικαστήριο, συνεπές προς την προγενέστερη νομολογία του και ομοφώνως, ακολούθησε τις γενικές αρχές και τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα αυτό και αποτυπώνονται στη νομολογία τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι αρχές αυτές αποτελούν δικαιοκρατικές εγγυήσεις που ισχύουν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο και αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Κρατικοί λειτουργοί και δημόσια πρόσωπα που ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό, διότι η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες».