Από χθες και μέχρι και αύριο πραγματοποιείται το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Πάρκο Γουδή. Και μάλιστα φέτος έχουμε το 20ό με μπόλικες συζητήσεις, ομιλίες, εκθέσεις, συναυλίες αλλά και πολυεθνικές κουζίνες από όσο μαθαίνω. Το τριήμερο δρώμενο είναι πια θεσμός, εγώ ως παλιότερος το πρόλαβα στα πρώτα του στον Λόφο Κολωνού, ενώ το οργανώνει το Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων.

Μαθαίνω επίσης πως επειδή ακριβώς το Φεστιβάλ και οι οργανώσεις του έχουν ως αιχμή δόρατος τη «Συμφωνία ντροπής με την Τουρκία», προφανώς υπάρχει και μια έντονη αντικυβερνητική στάση και παρά το γεγονός πως το Μεταναστευτικό υπήρξε για χρόνια προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερα για τον Συνασπισμό. Α, το σύνθημα φέτος είναι Πατρίδα μας όλη η Γη! Σοφόν το σαφές. Μην το ξεχάσω, η είσοδος είναι ελεύθερη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Και το ΚΚΕ

Απ’ την άλλη και το ΚΚΕ διοργανώνει το δικό του διήμερο για τους μετανάστες. Μάλιστα ολοκληρώνεται σήμερα, στο Πάρκο Φιξ στα Πατήσια και με ομιλία του Θοδωρή Χιόνη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Το διήμερο διοργανώνεται φέτος για 17η χρονιά και μάλιστα μαθαίνω πως είχε ξεκινήσει από την τοπική οργάνωση του Κόμματος (ΚΟΒΑ) Κάτω Πατησίων. Σε περιοχή που ξέρει από ξένους δηλαδή!
Η απειλή του εθνικισμού

«Ο εθνικισμός παραμένει ο πρωταρχικός λόγος που εμποδίζει την εμπιστοσύνη, τη συμφιλίωση και τις σχέσεις καλής γειτονίας» στα Βαλκάνια τόνισε από το Ντουμπρόβνικ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, που μετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Αμανατίδης υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Πολιτικής Διεύρυνσης» και επανέλαβε ότι «η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά θα είναι, επίσης, ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις».