Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αναίρεσης. Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος στην είδηση περί της αναίρεσης που ζητά να ασκηθεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης για το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών σχετικά με την υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι δικαστές του Εφετείου αποτιμώντας τα στοιχεία της υπόθεσης έδειξαν με το βούλευμά τους τον δρόμο που οδηγεί στο εδώλιο τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

Η παραπομπή των τριών αλλοδαπών που ελέγχονται ποινικά από τη Δικαιοσύνη είχε τεθεί στο τραπέζι των πρόσφατων διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, ενώ κάποιοι συνέδεαν την εκταμίευση της δόσης με την ποινική μεταχείριση των εν λόγω κατηγορουμένων. Προ ημερών οι δικηγόροι των κατηγορουμένων Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Γιάννης Γιαννίδης και Νίκος Πατεράκης υπέβαλαν αρμοδίως αίτησηγια άσκηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται οι έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για απιστία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και τρία μέλη του ΔΣ αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Ο Βουρλιώτης άσκησε την αναίρεση καθώς έκρινε πως το βούλευμα πάσχει λόγω «έλλειψης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης». Ετσι, μετά την άσκηση αναίρεσης, ανοίγει ο δρόμος, όπως εκτιμούν οι νομικοί, για την απαλλαγή των κατηγορουμένων ενώ εκλείπουν και τα εμπόδια για την εκταμίευση της δόσης, που ήταν και το ζουμί της υπόθεσης μετά την παρέμβαση του ίδιου του αντιπροέδρου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Ντομπρόβσκις είχε δηλώσει νωρίτερα χθες πως «έχουμε εμπιστοσύνη ότι το θέμα θα επιλυθεί από τις ελληνικές Αρχές τις επόμενες λίγες ημέρες ούτως ώστε η εκταμίευση να γίνει εγκαίρως». Το καταλάβαμε…