Το γεγονός ότι ο «διαστημάρχης» Νίκος Παππάς πανηγύρισε κατ’ αποκλειστικότητα στην ΕΡΤ την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3, ο οποίος αποτελεί ιδιοκτησία της αραβικής εταιρείας Arabsat, ξεπερνά κάθε φαντασία κι έχετε ήδη διαβάσει πολλά!

Εγώ θα επιμείνω σε μία πτυχή του θέματος: Αντί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής να ευχαριστεί τους Αραβες και την Arabsat που κράτησαν ζωντανή την εταιρεία Hellas Sat, όπως και τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Διάστημα, πανηγυρίζει ωσάν ο Hellas Sat 3 να είναι 100% ελληνικός! Την ίδια στιγμή, δεν είπε κουβέντα για τον ελληνοκύπριο διευθύνοντα σύμβουλο της Hellas Sat Χριστόδουλο Πρωτοπαππά, που διατήρησε τα Κέντρα Ελέγχου του Hellas Sat στην Ελλάδα (Κορωπί) και στην Κύπρο δίνοντας δουλειά σε έλληνες τεχνικούς.

Να υπενθυμίσω πάντως, ότι η ελληνική εταιρεία Hellas Sat πουλήθηκε πριν τέσσερα χρόνια από τον ΟΤΕ στους Αραβες έναντι περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ετσι, η Ελλάδα απώλεσε τη μοναδική εταιρεία παροχής δορυφορικών υπηρεσιών που κατάφερε να ιδρύσει μετά πολλών κόπων και βασάνων. Μετά την πώληση διατήρησε μόνο κάποια δικαιώματα (αναμεταδότες κ.λπ.) στον Hellas Sat. Επίσης, χάρη στους Αραβες και την ύπαρξη τού κατ’ όνομα ελληνικού δορυφόρου, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο διατηρούν ζωντανή και την κοινή γεωστατική τροχιά στο Διάστημα που τους έχει εκχωρηθεί από την ITU στις 39 μοίρες ανατολικά.