Το πρώτο βήμα έγινε στην Ελβετία, αλλά είναι μάλλον μισό και σίγουρα δεν φέρνει τη λύση του Κυπριακού πιο κοντά.

Οι Τούρκοι, οι οποίοι διά του ΥΠΕΞ τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθαρίζουν ότι ή το θέμα θα λυθεί τώρα ή απλώς δεν θα λυθεί (και όλοι ξέρουμε τι θα συμβεί στο τέλος) μπήκαν για πρώτη φορά στη συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων κατεβάζοντας (για τα μάτια του κόσμου) και σχετική πρόταση.

Βέβαια η πρόταση αυτή (η οποία θυμίζει κάτι από τα παλιά, βλέπε σχέδιο Ανάν) καθόλου δεν συνάδει με τη θέση των Αθήνας – Λευκωσίας για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού. Γι’ αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης την απέρριψε κατηγορηματικά, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς (που, όπως μαθαίνω, έχει πάει κεφάτος στο Κραν Μοντανά σε αντίθεση με τον τούρκο ομόλογό του που φαίνεται να τα ‘χει «πάρει» εντελώς) είπε κάτι σε στυλ «ήρθαμε διαβασμένοι, δεν μας ξεγελούν».

Ο έλληνας ΥΠΕΞ ποντάρει πολλά στην παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες στο ελβετικό θέρετρο (και δεν είναι ο μόνος). Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πατάει σήμερα ελβετικό έδαφος και θα είναι παρών στην τελική(;) συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Εδώ που τα λέμε, εκεί είναι το ζουμί, τα υπόλοιπα (βλέπε Εδαφικό – Περιουσιακό – διακυβέρνηση) έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Κατά τα άλλα, αυτός που χθες απέφυγε να εμφανιστεί ιδιαιτέρως ήταν ο νορβηγός διαμεσολαβητής Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, ο οποίος μετά την ταραχή που προκάλεσε με τα μπρος-πίσω του σχετικά με το κοινό έγγραφο δεν εμφανίστηκε καθόλου για δηλώσεις (είχε αρχικά δεσμευτεί ότι θα πάρει επ’ ώμου την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων). Θα τον έκλεισε σε κανένα δωμάτιο ο Αναστασιάδης, δεν εξηγείται διαφορετικά.