Με τη βλεμματική επαφή και την ανταλλαγή χαμόγελων ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Παύλο Πολάκη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του Πρωθυπουργού στο αμφιθέατρο της οδού Αριστοτέλους, επισφραγίστηκε η πρωθυπουργική στήριξη στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση για να μας θέτουν τέτοια εμπόδια. Και, ναι, θα τα καταφέρουμε…» ήταν η τοποθέτηση – χάδι προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, επιβραβεύοντας τη νέα θεσμική πρόκλησή του.

Επιπλέον εξήρε τις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου για να αναστηλώσουν το ΕΣΥ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η «εικόνα δεν είναι ευχάριστη και ότι πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν». (Διαβάστε και το σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες 18-19.)

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε στις εξαγγελίες προσλήψεων (που ποτέ δεν βλέπουμε…) στον χώρο της Υγείας κάνοντας λόγο για κάλυψη9.500 θέσεων που έχουν προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν και από τις οποίες οι 5.000 θα αφορούν μόνιμο προσωπικό. «Οι 2.000 θα είναι γιατροί και προτεραιότητα θα έχουν τα τμήματα επειγόντων και οι μονάδες εντατικής θεραπείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως και σύμφωνα με τον ίδιο το πιο σημαντικό θέμα είναι η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την οποία χαρακτήρισε «στρατηγικού χαρακτήρα».

Μπλόκο στην ΠΟΕΔΗΝ

Στο μεταξύ, δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην οδό Αριστοτέλους. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας περνούσαν τους διερχόμενους επί της οδού Αριστοτέλους από έλεγχο πέντε κυμάτων! Αντιληπτό όταν πρόκειται να πάει κάπου ένας πρωθυπουργός, αλλά χθες το επέβαλε και ο… φόβος των Ιουδαίων: η προσπάθεια δηλαδή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να προσεγγίσουν το κτίριο του υπουργείου Υγείας για να διαμαρτυρηθούν.

Τελικά, οι συνδικαλιστές περιορίστηκαν στο μπαλκόνι του απέναντι κτιρίου, όπου και κρέμασαν πανόφωνάζοντας συνθήματα. Την ίδια ώρα, ο Τσίπρας, στο αμφιθέατρο του υπουργείου, σχολίαζε ότι πρόκειται για «βολεμένους συνδικαλιστές, που είχαν μάθει να συνδιοικούν και στη ρεμούλα και στη διαπλοκή παλαιότερα». Πλέον όμως «δεν μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, παρά μόνο σε μπαλκόνια παρακείμενων πολυκατοικιών».