Η εξαγγελία της Φώφης Γεννηματά κυριάρχησε χθες το βράδυ στην έναρξη του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και δημιουργεί νέα δεδομένα. Η κίνηση της επικεφαλής της ΔΗΣΥ είναι προφανές ότι υπαγορεύεται και από τις εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Το μήνυμα είναι η πλήρης ετοιμότητα του χώρου και ο ενιαίος βηματισμός προς μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να έρθει πρόωρα και μέσα σε ένα ιδιαίτερα πολωτικό σκηνικό. Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ όλων των Κινήσεων του χώρου με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή ηγεσίας από την βάση ενίσχυσε το κλίμα ομοψυχίας στο ΣΕΦ και παραμέρισε τις διαφορές ανάμεσα στις συνιστώσες. Η Φώφη κατέστησε σαφές πως ο νέος φορέας επιδιώκει να ενώσει «όλο τον προοδευτικό κόσμο και με αυτούς που χτυπημένοι και απογοητευμένοι από τις βαριές συνέπειες της κρίσης απείχαν συνειδητά στις εκλογές, ακόμη και με αυτούς που εγκλωβίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας πίστη και χρόνο στις δήθεν αριστερές μεγαλοστομίες».
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ έθεσε και τα πολιτικά θεμέλια της επόμενης μέρας: «Πιστεύουμε απόλυτα στην κυρίαρχη, τη στρατηγική διάκριση «προόδου και συντήρησης», «Αριστεράς και Δεξιάς». Μιας Αριστεράς σύγχρονης, μεταρρυθμιστικής, ευρωπαϊκής, βαθιά δημοκρατικής. Έχουμε ανοιχτά μέτωπα με τον λαϊκισμό και τον αντιευρωπαϊσμό. Διαμορφώνουμε τον ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς που μπορεί να γίνει πάλι πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία». Με την ομιλία της επιχείρησε να λειάνει τη διάσταση απόψεων που υπάρχει ως προς τα οργανωτικά, ενώ τόνισε με έμφαση: «Με αυτό το Συνέδριο θέτουμε τις σταθερές βάσεις για το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».
Από την πλευρά τους, τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και οι Κινήσεις Πολιτών, έκαναν σαφή τη θέση τους: «Σταθερή θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι πρώτα δημιουργείς το νέο ενιαίο κόμμα μέσω ιδρυτικού Συνεδρίου και αμέσως μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από την βάση. Η εκλογή επικεφαλής από την βάση εξάλλου πρέπει να αφορά το νέο κόμμα και όχι έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα, που άλλωστε αποτελεί ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο. Οι οριστικές ρυθμίσεις όμως του οδικού χάρτη, η ακριβής χρονική σειρά των βημάτων και οι ημερομηνίες θα καθορισθούν βέβαια και με την συνεργασία όλων όσων αποφασίσουν να συμμετάσχουν» ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ ο Γιάννης Τούντας σχολίασε πως «τώρα ήρθε η ώρα όλοι μαζί, στελέχη και πολίτες της Προοδευτικής Παράταξης, να συγκροτήσουμε τον νέο ενιαίο φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας σε λίγους μήνες στο Ιδρυτικό Συνέδριο με ανοιχτές διαδικασίες, νέο μητρώο μελών και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Η παρουσία και ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, με θετικές αναφορές στην κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που «κράτησε τη χώρα όρθια και διασφάλισε την ευρωπαϊκή πορεία της», επικροτήθηκε από τους συνέδρους, ενώ καθοριστική είναι η στάση που θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επιμένει στη συγκρότηση ενός «εκσυγχρονιστικού μπλοκ». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές ομιλίες του Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος έχει στο παρελθόν εκφράσει τις διαφωνίες του με τις επιλογές της ηγεσίας, του Σπύρου Λυκούδη ο οποίος προκρίνει τη συζήτηση μεταξύ ΔΗΣΥ-Ποταμιού, αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη που επιδιώκει να καταγραφεί ως πόλος εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη Φώφη Γεννηματά.