Αντιπολιτευτικό καύσωνα σχεδιάζει η ΝΔ εκτιμώντας ότι η καθημερινότητα θα αποδειχθεί ακόμη πιο σκληρή για την κυβέρνηση από τη μάχη με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Το γαλάζιο επιτελείο είναι αποφασισμένο να ανεβάσει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με αλλεπάλληλα πυρά για την υπόθεση Καμμένου, για την εγκληματικότητα και βέβαια για τις αποτυχίες των κυβερνώντων στην οικονομία. «Τα μπάνια μπορούν να περιμένουν» λένε στην Πειραιώς και διαμηνύουν στην κυβέρνηση πως και ο Ιούλιος θα είναι θερμός με αφετηρία τη σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Eurogroup.

Βασική στόχευση της γαλάζιας παράταξης είναι οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ να μη χαλαρώσουν καθόλου και ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός να παραμείνει σε πολύ υψηλούς αντιπολιτευτικούς ρυθμούς τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο. Αλλωστε, εδώ και καιρό η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα να βρίσκεται διαρκώς σε εκλογική επαγρύπνηση. «Δεν σταματάμε. Αυτό φάνηκε άλλωστε και τον Ιούνιο. Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα» τονίζει με νόημα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ, δίνοντας έτσι το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα εν μέσω θέρους. Αν το κυβερνητικό στρατόπεδο είχε στο μυαλό του –μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης –να μπει σε ρυθμούς θερινών διακοπών και βουτιών, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να τους αφήσει σε ησυχία. Ορόσημο του καυτού Ιουλίου που σχεδιάζει η Πειραιώς αποτελεί η συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα για τη συμφωνία του Eurogroup. Η αντιπαράθεση του προέδρου της ΝΔ με τον Πρωθυπουργό αναμένεται σφοδρή, ενώ θα είναι η τελευταία κοινοβουλευτική του καλοκαιριού σε επίπεδο αρχηγών. Επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης –η οποία άλλωστε προκάλεσε και τη συζήτηση –είναι να απολογηθεί ο Πρωθυπουργός για τις αποτυχίες του στο Eurogroup για το χρέος, την αξιολόγηση και την ποσοτική χαλάρωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι γαλάζιοι βουλευτές αναμένεται μάλιστα να ζητήσουν επιτακτικά συγκεκριμένα στοιχεία για τη συμφωνία.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΦΘΟΡΑ. Ακριβώς αυτό το κλίμα σύγκρουσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιθυμεί η ΝΔ να το συντηρήσει ολόκληρο το καλοκαίρι. Πεποίθηση του γαλάζιου στρατηγείου είναι πως παρά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε αδιέξοδο και υπό συνεχή φθορά. Αυτό –όπως σημειώνουν στελέχη της Πειραιώς –φανερώνεται από τις αποτυχίες της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας. Γι’ αυτό, προσθέτουν, η ΝΔ είναι αναγκαίο να συνεχίσει να αναδεικνύει τις αστοχίες των κυβερνώντων προκειμένου αυτό να γίνει αντιληπτό και από τους πολίτες. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της στρατηγικής είναι η αντίδραση της ΝΔ στο θέμα της απαγόρευσης της συγκέντρωσης στα Εξάρχεια αλλά και σε όσα ακολούθησαν. Μετά τα νέα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν προχθές το βράδυ έξω από το Πολυτεχνείο, η ΝΔ εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. «Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την ομολογία Τόσκα ότι τα Εξάρχεια είναι άβατο και από την απαγόρευση που εξέδωσε για μια νόμιμη, ειρηνική διαδήλωση των αστυνομικών και η κυβέρνηση επέλεξε να παραδώσει το κέντρο της Αθήνας στην ανομία και την αναρχία» ήταν το σχόλιό της. Εβαλε μάλιστα εκ νέου στο στόχαστρό της τον Νίκο Τόσκα αλλά και τον Πρωθυπουργό, καθιστώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για ό,τι συμβεί στην περιοχή από «τη στιγμή που δεν “καθαιρεί” τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη».

Τα γαλάζια πυρά προς την κυβέρνηση θα συνεχίσουν να εκτοξεύονται –όπως προεξοφλείται –και για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην ποινική υπόθεση «Noor 1». Αλλωστε, για αυτό το θέμα εκκρεμεί η συζήτηση στη Βουλή ερωτήσεων που έχουν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ. Την ίδια ώρα, οι θερινές παγίδες που θα στήνει η ΝΔ στην κυβέρνηση θα είναι συνεχείς και για όλα τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Οι διαθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα φάνηκαν και την περασμένη εβδομάδα με τις παρεμβάσεις της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των σκουπιδιών και των συμβασιούχων. Χθες εξάλλου οι τομεάρχες οικονομίας της ΝΔ άσκησαν αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σημειώνοντας ότι ακόμη μία φορά, δυόμισι χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία, «συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στη φοροεπιδρομή, αλλά ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΣΙΠΡΑ. Στο μεταξύ, κάθε μέρα που περνάει –όπως επισημαίνουν πηγές της Πειραιώς –γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν αποτύχει σε όλα. «Η αποτυχία να επιτευχθεί κάποιος ουσιαστικός στόχος στο πρόσφατο Eurogroup είναι πια εμφανής σε όλους. Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους πάει για μετά το 2018, ενώ και η ποσοτική χαλάρωση χάθηκε οριστικά για την Ελλάδα». Οπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για εξελίξεις που δείχνουν πως το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα καταρρέει. Η φθορά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού πιστοποιείται και από τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, υπογραμμίζεται από τη ΝΔ. Συγκεκριμένα, καταγράφεται πτωτική τάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας σε δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στις αρχές της εβδομάδας. Το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος μειώθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του Μαΐου, ενώ η ΝΔ αύξησε το δικό της ποσοστό κατά 0,5%.

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου της ΝΔ πάντως είναι να μην περιοριστεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην αυστηρή κριτική για τις ανεπάρκειες των κυβερνώντων, αλλά να παρουσιάζει σε κάθε ευκαιρία τις δικές της κυβερνητικές προτάσεις. Την τελευταία εβδομάδα αυτό έγινε αρκετές φορές με αφορμή ανοιχτά θέματα της επικαιρότητας και η ίδια τακτική θα συνεχιστεί και μέσα στο καλοκαίρι. Ενδεικτική είναι η στάση της ΝΔ για το θέμα των απορριμμάτων και των συμβασιούχων. Η Πειραιώς ήθελε να δείξει ότι τα πράγματα στον τομέα της καθαριότητας μπορούν να γίνουν διαφορετικά, σε περίπτωση που βρεθεί στην κυβέρνηση η ΝΔ. Γι’ αυτό επέλεξε να περάσει το παραπάνω μήνυμα με παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε δήλωσή του πως «πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία.Ετσι θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο».

Αλλωστε από τη Θεσσαλία, όπου περιόδευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προτεραιότητα να εξηγήσει στους αγρότες και τους επαγγελματίες με τους οποίους συναντήθηκε, τις εναλλακτικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υποστήριξε την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης πόρων για την αγροτική ανάπτυξη που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σήμερα λιμνάζουν. Χρήματα που υπολογίζονται –όπως είπε –στα 6 δισ. ευρώ. Συμπλήρωσε ακόμη πως το πρόγραμμα των νέων αγροτών καρκινοβατεί και ότι υπάρχουν αρκετά καινοτόμα προγράμματα που αφορούν όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και ζητήματα όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση των αγροτών και για τους παλιούς και για τους νέους αγρότες.

Περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αυτή στον θεσσαλικό κάμπο, αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στο καλοκαίρι. Κι αυτό διότι επιτυγχάνονται δύο πράγματα, όπως τονίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση: από τη μια, ο αρχηγός της ΝΔ έχει επαφή με την κοινωνία και από την άλλη, παρουσιάζει το γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα απευθείας στους πολίτες και όχι μέσω ανακοινώσεων.