Αν ποτέ συναντήσετε στον δρόμο σας τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον και θέλετε να τον κάνετε να κοκκινίσει, πείτε του ένα όνομα: Μίνο Ραϊόλα. Αν πάλι είστε οπαδοί και η Μίλαν είναι αντίπαλος της αγαπημένης σας ομάδας, για να πικάρετε τους τιφόζι μπορείτε να φωνάξετε: Μίνο Ραϊόλα!

Στην αυτοβιογραφία του «I Am Zlatan», ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς περιγράφει το πρώτο του ραντεβού με τον ιταλικής καταγωγής ολλανδό ατζέντη: «Δεν ήξερα ακριβώς τι είδους άνθρωπο να περιμένω, πιθανόν κάποιον με ριγέ κοστούμι και ένα τεράστιο χρυσό ρολόι. Αλλά ποιος στον διάολο ήρθε; Ενας τύπος με τζιν, ένα T-shirt και μία τεράστια κοιλιά, και έμοιαζε με εκείνον στους Sopranos. Και ύστερα έπρεπε να παραγγείλουμε. Και τι νομίζετε πως μας έφεραν; Μερικά κομμάτια σούσι με αβοκάντο και γαρίδες; Παραγγείλαμε όλο το μαγαζί· αρκετά για να ταΐσουμε πέντε άτομα και μετά άρχισε να τρώει».

Παρά την κακή πρώτη εντύπωση, ο νεαρός τότε Ιμπρα αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Μίνο Ραϊόλα και δεν το μετάνιωσε ποτέ.

Σε σχέση με τον πορτογάλο ατζέντη Ζόρζε Μέντες, που φοράει μόνο Armani κοστούμια, ο Ραϊόλα είναι τύπος που περνά απαρατήρητος.

Στον τομέα του όμως, στην εκπροσώπηση παικτών, θεωρείται κορυφαίος.

Η οικογένειά του κατάγεται από τη Νοτσέρα, στην ακτή του Αμάλφι. Οταν ο Μίνο ήταν ενός έτους μετακόμισαν στην ολλανδική πόλη Χάρλεμ, στήνοντας εκεί τη δική τους επιχείρηση, μία πιτσαρία με την επωνυμία Napoli.

Οι δουλειές πήγαιναν τόσο καλά ώστε σύντομα η οικογένεια Ραϊόλα δημιούργησε μία αλυσίδα με 11 μαγαζιά.

Ο έφηβος Μίνο εργάστηκε ως σερβιτόρος με μεγάλη επιτυχία, λόγω της ταχύτητας στο σερβίρισμα και στις δημόσιες σχέσεις που ανέπτυξε με τους πελάτες.

Οι πιτσαρίες δεν χωρούσαν όμως τα όνειρά του.

Στα 19 του είχε γίνει ήδη εκατομμυριούχος με την αγορά και στη συνέχεια την πώληση ενός τοπικού καταστήματος McDonald’s σε έναν κτηματομεσίτη.

Πέρασε αλλά δεν ακούμπησε την μπάλα στην ομάδα Χάρλεμ, γι’ αυτό έγινε τεχνικός διευθυντής της. Στα 25 του άλλαξε ξανά καριέρα και συμμετείχε στην εταιρεία Sport-Promotion, η οποία μεταξύ άλλων πραγματοποίησε τη μεταγραφή του Ντένις Μπέργκαμπ στην Αρσεναλ. Ο Ραϊόλα έμαθε γρήγορα τα κόλπα και τράβηξε τον δικό του δρόμο.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ήταν με τον Τσέχο Πάβελ Νέντβεντ. Τον πήγε από τη Σπάρτα στη Λάτσιο και μετά στη Γιουβέντους. Στη συνέχεια κατάφερε να συνεργαστεί με τον νεαρό Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που αγωνιζόταν στον Αγιαξ.

Το πάθος με το οποίο ο Ραϊόλα υπερασπιζόταν τα συμφέροντα των παικτών του, όπως στην περίπτωση της κόντρας του Ιμπρα με τον Γκουαρντιόλα στην Μπαρτσελόνα, ή του Μάριο Μπαλοτέλι με τη Μάντσεστερ Σίτι, αποτέλεσε ένα ισχυρό επιχείρημα για να πείθει τους ανερχόμενους αστέρες να συνεργάζονται μαζί του.

Ενας από αυτούς είναι και ο Πολ Πογκμπά. Για χάρη του, ο Ραϊόλα συγκρούστηκε με τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον και όπως παραδέχονται όλοι, ήταν ο μεγάλος νικητής.

«Υπάρχουν ένας-δύο μάνατζερ που απλά δεν συμπαθώ. Και ο Μίνο Ραϊόλα είναι ένας απ’ αυτούς. Εγώ κι αυτός είμαστε σαν το λάδι με το νερό» έχει γράψει στo βιβλίο «Leading» ο Φέργκιουσον. Ο Ραϊόλα πήρε τον Πογκμπά μέσα από τα χέρια του, όταν αγωνιζόταν στη δεύτερη ομάδα της Γιουνάιτεντ. Τον πήγε στη Γιουβέντους για πολύ λίγα χρήματα και αφού τον έκανε αστέρι τον επέστρεψε στη Γιουνάιτεντ! Με το αζημίωτο φυσικά. Η μεταγραφή του Γάλλου πέρυσι το καλοκαίρι έσπασε όλα τα ρεκόρ, φτάνοντας τα 105 εκατ. ευρώ. Πριν από μερικές ημέρες αποκαλύφθηκε πως από τη μεσιτεία ο Ραϊόλα κέρδισε 48,5 εκατ. ευρώ!

Πίσω από τον Ντοναρούμα

Η φετινή μεγάλη μεταγραφή που μεθοδεύει ο Ραϊόλα αφορά τον Τζίτζι Ντοναρούμα.

Η Μίλαν υποστηρίζει ότι πίσω από την απόφαση του 18χρονου πορτιέρο να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του κρύβεται ο Ραϊόλα. Ο 49χρονος Ιταλοολλανδός γελά με όλα αυτά χαλαρώνοντας στη βίλα του στο Μαϊάμι, η οποία κάποτε ανήκε στον Αλ Καπόνε και την αγόρασε με τα χρήματα που πήρε πέρυσι από τον Πογκμπά…