Γιώργος Αναγνώστου

Ετών 29, ηλεκτρολόγος μηχανικός

Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία διαδικασία που προκαλεί αβεβαιότητα, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ιστορία της ΕΕ. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε μια λύση που δεν θα αποθαρρύνει τη διαμονή των ευρωπαίων πολιτών. Το πιστεύω αυτό, επειδή είναι αναντίρρητη η συνεισφορά των ευρωπαίων εργαζομένων στην οικονομία και στο ισχυρό τραπεζικό σύστημα της χώρας, την οποία αναγνωρίζουν οι Βρετανοί όπως φαίνεται σε δηλώσεις βουλευτών αλλά και στον Τύπο. Είμαι πεπεισμένος ότι η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει υπόψη την άποψη των εκπροσώπων της αγοράς και της βιομηχανίας που είναι υπέρ της πρόσβασης των Ευρωπαίων (και κυρίως των καταρτισμένων) στη Βρετανία.

Αναστασία Κοτζαμάνη

Ετών 34, κοινωνιολόγος

Σύμφωνα με την πρόταση, εξασφαλίζουν παραμονή όσοι εγκαταστάθηκαν πριν τις 29/3/17, ανάμεσά τους κι εγώ. Αυτό που με προβληματίζει είναι οι κοινωνικές συνέπειες από τη στοχευμένη (εκ της καμπάνιας υπέρ του Brexit) πόλωση των πολιτών της χώρας. Εν μια νυκτί προσδιορίστηκε η πηγή των προβλημάτων της Βρετανίας ως νέος αποδιοπομπαίος τράγος: οι «ξένοι». Αυτοί που ευθύνονται για όλα. Αυτοί κατά των οποίων αυξήθηκαν οι ρατσιστικές επιθέσεις –λεκτικές και σωματικές –μετά το δημοψήφισμα, μεταξύ αυτών και σε εμένα. Δεν περίμενα να νιώσω, πέρα από ανασφάλεια για το μέλλον μου, ανασφάλεια και για τη σωματική μου ακεραιότητα. Είμαι ευγνώμων για τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν και θα παραμείνω όσο μου επιτρέπεται με σεβασμό και αγάπη στους συμπολίτες μου.

Βαγγέλης Τσιαναξής

Ετών 38, διευθυντής τραπεζικών συμβουλευτικών υπηρεσιών

Το σχέδιο είναι ικανοποιητικό, αφού διαβεβαίωσε όσους είναι εδώ ότι μετά το Brexit θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτό είναι που μπορεί να γίνει τώρα πρακτικά, προτού τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και φτάσουμε στη νομοθέτηση. Κάποιοι φαίνεται να περιμένουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Η Βρετανία θα επιβάλει ελέγχους στη μετανάστευση. Επίσης θέλει να εξασφαλίσει τους Βρετανούς στην ΕΕ. Το μόνο που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ποιο σώμα έχει δικαιοδοσία στην επίβλεψη της εφαρμογής. Είναι απογοητευτικό το πώς επιλέγει να διαπραγματευτεί σε αυτή φάση η ΕΕ, με δημόσιες δηλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τους ανθρώπους που ανησυχούν. Στην Ελλάδα ίσως μπερδεύουμε τη διαπραγματευτική ικανότητα όλων των κυβερνήσεών μας με της βρετανικής.