Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του G20, την ερχόμενη εβδομάδα στο Αμβούργο, όπου πολλοί ηγέτες αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Χθες, ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, που συμμετέχουν στο G20, συναντήθηκαν στο Βερολίνο έπειτα από πρόσκληση της Ανγκελα Μέρκελ για να συντονίσουν τη στάση τους ενόψει της Συνόδου. Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους κατέστησαν σαφές ότι θα υπερασπίσουν και θα προωθήσουν από κοινού τις θέσεις τους για την κλιματική αλλαγή και το διεθνές εμπόριο στη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο διαβεβαίωσαν ότι δεν θα προσπαθήσουν να απομονώσουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαφωνεί με τις απόψεις τους και στα δύο θέματα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα «λογικευτούν» μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, αλλά αναγνώρισε πως δεν θα είχε νόημα να απομονωθεί ο αμερικανός πρόεδρος καθώς η Ευρώπη μοιράζεται «πολλά» με την Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης της θέσης ότι η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι χώρες της Ευρώπης θέλουν να στείλουν μήνυμα «αποφασιστικότητας» στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα γίνει στο Αμβούργο στις 7 και 8 Ιουλίου, αλλά παράλληλα θα αναζητήσουν «κοινές λύσεις» με την Ουάσιγκτον για ζητήματα όπως είναι το κλίμα.

Σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Αμβούργο, την πόλη στην οποία γεννήθηκε, η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ, όμως είπε ότι τα παγκόσμια προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με προστατευτισμό και απομόνωση. Οι δηλώσεις της οδήγησαν πολλούς αναλυτές να προβλέψουν σύγκρουση με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν θα είναι εύκολες οι συνομιλίες μας» σχολίασε μετά τη συνάντησή της με Μακρόν και Τζεντιλόνι. «Οι διαφορές είναι προφανείς και θα ήταν λάθος να υποκριθούμε ότι δεν υπάρχουν. Δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο».

Η Σύνοδος του G20 πραγματοποιείται έναν μήνα αφότου η συνάντηση των ηγετών του G7 στη Σικελία ανέδειξε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ δυτικών κρατών και Ουάσιγκτον για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, του εμπορίου και της μετανάστευσης. Λίγο αργότερα ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας του από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ πριν από μερικές ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε να πάρει μέτρα εναντίον της Κίνας, μεταξύ των οποίων και η επιβολή φόρων στα χαλυβουργικά προϊόντα.

Ολα αυτά φαίνεται να δημιουργούν ασυνήθιστα τεταμένη ατμόσφαιρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και οι γερμανοί αξιωματούχοι παραδέχονται πως δεν έχουν ιδέα πώς θα είναι το τελικό ανακοινωθέν. Οι γερμανοί οικοδεσπότες θα έχουν δύσκολο καθήκον, καθώς στο Αμβούργο θα παρευρεθούν τόσο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν –και οι δύο έχουν δύσκολες σχέσεις με την Ανγκελα Μέρκελ. Στη διάρκεια της Συνόδου αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις, καθώς δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν ανακοινώσει ότι θα πάρουν μέρος σε αυτές.

Τραμπ και Πούτιν στο Αμβούργο

Την πρώτη επίσημη συνάντησή τους θα έχουν στο Αμβούργο, στο πλαίσιο της Συνόδου G20, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει κάποιες από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στη Ρωσία, χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα.