Επειτα από μια σύντομη αλλά συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση τα μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου ψήφισαν χθες υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφύλων. Σε μια εκλογική χρονιά οι Χριστιανοδημοκράτες έκαναν στροφή 180 μοιρών στις θέσεις τους, με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να καταψηφίζει τον νόμο, προτρέποντας όμως τους βουλευτές του κόμματός της να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Υπέρ του γάμου για όλους ψήφισαν 393 βουλευτές, κατά 226 και 4 αποχές.
Στις αρχές της εβδομάδας, η μακροβιότερη ηγέτιδα στην ΕΕ ξάφνιασε τους πάντες. Παρ’ ότι το συντηρητικό κόμμα της μέχρι τώρα ήταν αντίθετο στους γάμους ομοφύλων, εκείνη ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, στην τελευταία τακτική συνεδρίαση, πριν τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Προτρέποντας τους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ουσιαστικά έλυσε έναν δύσκολο γρίφο ενόψει των εκλογών. Η κοινή γνώμη έχει σημαντικά αλλάξει στο θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια (73% των συντηρητικών ψηφοφόρων υποστηρίζουν πλέον τον γάμο ομοφύλων στη Γερμανία). Την ίδια ώρα εκείνη ψήφισε Οχι, αποφεύγοντας έτσι να αποξενώσει τους ψηφοφόρους που έχουν αντίθετη γνώμη, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι αρνητική στην ιδέα ως θέμα αρχής.
Η Ανγκελα Μέρκελ εξήγησε την απόφασή της σε συνέντευξη στο γυναικείο περιοδικό «Brigitte». Αναφέρθηκε σε μια εμπειρία που της άλλαξε τη ζωή, όταν συνάντησε στην εκλογική της περιφέρεια ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων γυναικών που είχε αναλάβει τη φροντίδα 8 παιδιών. Ο νέος νόμος επιτρέπει και τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και την υιοθεσία παιδιών. Η καγκελάριος περιέγραψε πως μια πολίτις στο Μεκλεμβούργο, η Γκουντούλα Ζιλμ, την κάλεσε σπίτι της ώστε να πειστεί η ίδια πώς ένα ομόφυλο ζευγάρι μπορούσε να μεγαλώσει σωστά παιδιά. Η Μέρκελ τόνισε πως η Ζιλμ είχε αναλάβει να μεγαλώνει παιδιά από διαλυμένα σπίτια επί χρόνια μαζί με τη σύντροφό της. Της είπε: «Ελάτε σπίτι μου να μας επισκεφθείτε και να δείτε πώς μεγαλώνουμε οκτώ παιδιά με πολύ καλό τρόπο».
Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, η καγκελάριος εξισορρόπησε τα πράγματα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι: «Για μένα, ο γάμος στο Σύνταγμα αφορά γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, και γι’ αυτό δεν στήριξα το νομοσχέδιο», είπε σε δημοσιογράφους. «Ελπίζω ότι η έγκριση του νόμου δεν θα προωθήσει μόνο τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης αλλά θα επιφέρει μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και ειρήνη». Οταν ολοκληρώθηκε η ψήφιση στο Κοινοβούλιο, η καγκελάριος σχολίασε: «Ηταν μια έντονη, και ιδιαίτερα συναισθηματική συζήτηση για πολλούς αλλά και για μένα».
Ο κύριος αντίπαλός της Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα το θέμα του γάμου των ομοφύλων ως κεντρικό προεκλογικό ζήτημα και απειλούσε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί να συνεργασθεί μετεκλογικά με τους Χριστιανοδημοκράτες (όπως συμβαίνει στην παρούσα κυβέρνηση), λόγω αυτού. Την ίδια στάση κρατούσαν μέχρι τώρα τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.
Στη συζήτηση στη Βουλή, παρ’ ότι αρκετοί Χριστιανοδημοκράτες ήταν εναντίον του νέου νόμου, ένας εξ αυτών ο Γιαν-Μάρκο Λούζακ προέτρεψε τους συναδέλφους του να ψηφίσουν υπέρ. «Θα ήταν παράλογο να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τον γάμο εμποδίζοντας ανθρώπους να παντρευτούν», είπε. Πολλοί χειροκρότησαν τις δηλώσεις Μέρκελ που άνοιξαν τον δρόμο για την ψήφιση, αλλά ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γιοχαν Καρς υπενθύμισε ότι η καγκελάριος επί πολλά χρόνια ήταν αντίθετη. «Ευχαριστούμε πολύ για το τίποτα», σχολίασε ειρωνικά. Παρόντες στα θεωρεία ήταν υποστηρικτές του γάμου των ομοφύλων που χειροκροτούσαν έντονα.
Στη Γερμανία επιτρέπονται τα συμβόλαια συμβίωσης από το 2001, όμως δεν προέβλεπαν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που δίνει ο γάμος, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα υιοθεσίας παιδιών από κοινού. Ο νέος νόμος δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν περάσουν αρκετοί μήνες, επειδή πρέπει ακόμα να εγκριθεί από την Ανω Βουλή αλλά και από τον πρόεδρο της χώρας, παρότι αυτές είναι τυπικές διαδικασίας. Δεν αποκλείεται πάντως, διαφωνούντες να καταφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Τώρα, πλέον, στο πολιτικό φάσμα μόνο το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία αντιτίθεται στον γάμο των ομοφύλων. Η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» σχολίασε ότι η Μέρκελ «ξεπέρασε άλλο ένα εμπόδιο για τις μετεκλογικές συνομιλίες με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού. Ομως οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται συντηρητικό κόμμα –έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να αποκηρύξουν τις συντηρητικές αξίες για να συμβαδίσουν με την εποχή».
Εκτός από τη Γερμανία, τον γάμο των ομοφύλων αναγνωρίζουν στην Ευρώπη η Γαλλία, η Βρετανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία.