Η πρώην υπουργός Σιμόν Βέιλ, πρωτεργάτρια του νόμου που το 1974 νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη Γαλλία, πέθανε την Παρασκευή το πρωί, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιος της, ο Ζαν Βέιλ.
«Η μητέρα μου πέθανε σήμερα το πρωί στην κατοικία της. Θα γινόταν 90 ετών στις 13 Ιουλίου», δήλωσε ο Ζαν Βέιλ.
Φυσιογνωμία της γαλλικής πολιτικής ζωής, ακαδημαϊκός, πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Σιμόν Βέιλ είχε επιζήσει των ναζιστικών στρατοπέδων του θανάτου, όπου είχε εκτοπιστεί όταν ήταν 16 ετών, και ενσάρκωνε επίσης για τους Γάλλους τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.
Η πρώην υπουργός ενσαρκώνει – με τον τρόπο της – τρεις μεγάλες σελίδες της Ιστορίας του 21ου αιώνα: το Ολοκαύτωμα, τη χειραφέτηση των γυναικών και την ευρωπαϊκή προσδοκία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τα «πολύ θερμά συλλυπητήριά» του για τον θάνατο της Σιμόν Βέιλ και ευχήθηκε «το παράδειγμά της» να «εμπνεύσει τους συμπατριώτες μας».
«Πολύ θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της Σιμόν Βέιλ. Το παράδειγμά της ας εμπνεύσει τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι θα βρουν σ’ αυτό ό,τι καλύτερο διαθέτει η Γαλλία», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ απέτισε επίσης φόρο τιμής στην Σιμόν Βέιλ, η οποία «θα παραμείνει το πρόσωπο μιας Δημοκρατίας όρθιας, ανθρώπινης, γενναιόδωρης». «Η Γαλλία χάνει μια προσωπικότητα από τις λίγες που έχει προσφέρει η ιστορία», αντέδρασε στο Twitter.
Ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως «η Γαλλία χάνει μια από τις πιο μεγάλες συνειδήσεις της» και απέτισε φόρο τιμής σε μια γυναίκα η οποία «ενσάρκωσε την αξιοπρέπεια, το θάρρος και την ακεραιότητα».
«Την αξιοπρέπεια του εβραιόπουλου που το ρίξανε στην άβυσσο του Ολοκαυτώματος και το οποίο έγινε για όλες τις Γαλλίδες και όλους τους Γάλλους, μια υψηλή ηθική φυσιογνωμία. Το θάρρος στην μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών όταν, ως υπουργός Υγείας, ψήφισε το 1974 τον νόμο που επιτρέπει στη Γαλλία την εθελούσια διακοπή της κύησης, παρά τις επιθέσεις και τις ύβρεις που ήρθαν από την ίδια την πλειοψηφία της. Και την ακεραιότητα της ανεξάρτητης δικαστικού», χαιρέτισε ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως το μήνυμα της Σιμόν Βέιλ για τις γυναίκες και τον αντισημιτισμό παραμένει «ζωντανό».
«Το μήνυμά της είναι ζωντανό τόσο σε ό,τι αφορά το δίκαιο και τον ρόλο των γυναικών στην Ευρώπη, όσο και σε ό,τι αφορά τον αντισημιτισμό», τόνισε ο Ιταλός Ταγιάνι αναφερόμενος στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Είναι μια μεγάλη απώλεια για όλους εμάς, ήταν μια πρωταγωνίστρια της ενίσχυσης της δημοκρατίας στην Ευρώπη, μια γυναίκα που αγωνίσθηκε πολύ εναντίον της λήθης αυτού που συνέβη στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, του Ολοκαυτώματος», δήλωσε.
«Η ζωή της είναι υποδειγματική. Μετά τον γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, χάνουμε μια μεγάλη Ευρωπαία», τόνισε ο Ταγιάνι.
«Αύριο θα έχουμε την κηδεία του Χέλμουτ Κολ, θα πρέπει ταυτόχρονα να θυμηθούμε την Σιμόν Βέιλ, τη μεγάλη κυρία της ιστορίας της σημερινής Ευρώπης», κατέληξε.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν δήλωσε πως «αναστατώθηκε» από τον θάνατο της Σιμόν Βέιλ και εξέφρασε την ευχή «η υποδειγματική ζωή της να παραμείνει μια αναφορά για όλους τους σημερινούς νέους».
«Ήταν μια εξαιρετική γυναίκα η οποία γνώρισε τις πιο μεγάλες ευτυχίες και τις πιο μεγάλες δυστυχίες της ζωής«, έγραψε ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος είχε διορίσει την Βέιλ υπουργό Υγείας το 1974.
Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε πως θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού να δώσει το όνομα της Σιμόν Βέιλ «σε ένα χαρακτηριστικό τόπο της πρωτεύουσας».
«Η χώρα μας χάνει σήμερα ταυτοχρόνως μια από τις πιο ωραίες στρατευμένες φυσιογνωμίες της και ένα από τα πρόσωπα που αποτελούσαν τη μαγιά για την ομόνοια και τη συνοχή της», δήλωσε η Ινταλγκό.