Ενα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι το νομικό καθεστώς στο οποίο θα υπάγονται οι «εγκατεστημένοι». Οι Βρυξέλλες ζητούν να εξακολουθήσει να ισχύει η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες για την επίλυση τυχόν διαφορών σχετικά με το καθεστώς τους. Το Λονδίνο επιμένει ότι αρμόδια θα είναι τα βρετανικά δικαστήρια. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό οι δύο πλευρές να τα βρουν κάπου στη μέση, δημιουργώντας ένα νέο όργανο διαιτησίας που θα αποτελείται από δικαστές από τη Βρετανία και από την ΕΕ.

«Το γεγονός ότι η Βρετανία απορρίπτει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μας αφήνει στο έλεος μελλοντικών αλλαγών των μεταναστευτικών νόμων και δημιουργεί ένα βαθιά αβέβαιο μέλλον» τόνισε ο Νικολά Ατόν.

Σύμφωνα με την πρόταση του Λονδίνου, μετά το Brexit οι Ευρωπαίοι θα χάσουν το δικαίωμα να φέρνουν κοντά τους τον ή τη σύζυγό τους που ζει εκτός Βρετανίας, εκτός εάν το ετήσιο εισόδημά τους είναι τουλάχιστον 18.600 στερλίνες (μέτρο που σήμερα ισχύει για τους Βρετανούς που είναι παντρεμένοι με πολίτες εκτός ΕΕ).

Τα δικαιώματα των φοιτητών διασφαλίζονται μόνο μέχρι το Brexit: όσοι φοιτούν ήδη στα πανεπιστήμια και εκείνοι που θα εγγραφούν τα ακαδημαϊκά έτη 2017-18 και 2018-19 θα εξακολουθήσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με σήμερα (παραμονή στη χώρα, υποτροφίες, φοιτητικά δάνεια κ.λπ.). Οσοι εγγραφούν από το έτος 2019-20 ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντική αύξηση διδάκτρων.

Το Brexit θα πλήξει και την Ελλάδα: «Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, το κόστος του Brexit για την ελληνική οικονομία μπορεί να ανέλθει στο 0,4% έως 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή από 800 εκατ. έως 1,6 δισ. ευρώ. Κινούμαστε για να αποκρούσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι προτάσεις θα αλλάξουν (προς το καλύτερο ή το χειρότερο) κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Η εκπρόσωπος της Τερίζα Μέι, όταν ρωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ», απέφυγε να απαντήσει τι θα γίνει στην περίπτωση που οι δύο πλευρές τα βρουν στο ζήτημα των πολιτών, αλλά στο τέλος δεν υπάρξει συνολική συμφωνία για το Brexit. Θα προστατευθούν οι πολίτες ή θα βρεθούν στον αέρα; «Εμείς θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα συμβεί» αρκέστηκε να δηλώσει.