Η Γερμανία αποχαιρετά τον αρχιτέκτονα της επανένωσής της με την ταφή του Χέλμουτ Κολ, που πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών. Σύσσωμη η γερμανική ηγεσία αναμένεται να αποτίσει φόρο τιμής στον πολιτικό που συνέβαλε όσο λίγοι στο σύγχρονο πρόσωπο της Ευρώπης. Το φέρετρό του θα σκεπάζει μόνο μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ειδική τελετή που πραγματοποιείται σήμερα στο Στρασβούργο με την παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο. Στη δίωρη τελετή θα μιλήσουν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και φυσικά η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία όπως έχει δηλώσει του οφείλει πολλά, καθώς «άλλαξε τη ζωή» της «με καθοριστικό τρόπο».

Η πρώτη σειρά των καθισμάτων μέσα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρειάστηκε να ξεβιδωθεί ώστε να τοποθετηθεί το φέρετρο. Ωστόσο οι προετοιμασίες για την κηδεία αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η χήρα του – που αρνήθηκε να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη – έπρεπε να πεισθεί να μη ζητήσει από τον λαϊκιστή, ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν να μιλήσει στην τελετή.

Μπορεί ο Κολ να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πολιτικούς που προώθησε την ενοποίηση, ο θάνατός του όμως φαίνεται να διχάζει την οικογένειά του. Ο μεγαλύτερος γιος του χαρακτήρισε όλα τα σχέδια για την κηδεία του «ανάξια» του πατέρα του. Η οικογένεια αρνήθηκε να καλέσει στην κηδεία πρώην συναδέλφους και φίλους του, ενώ δεν εκλήθη ούτε ο οδηγός του Εκχαρτ Ζίμπερ, τον οποίο όλοι περιγράφουν ως τον πιο στενό του φίλο.

Μετά τον θάνατο του Κολ ο γιος του Βάλτερ εμφανίστηκε στο σπίτι του εκλιπόντος μαζί με τα παιδιά του, αλλά αστυνομικοί τού απαγόρευσαν την είσοδο έπειτα από εντολή της μητριάς του. Ο Βάλτερ δήλωσε συντετριμμένος για το γεγονός ότι ο πατέρας του δεν θα ταφεί δίπλα από την μητέρα και πρώτη σύζυγο του Κολ, Χανελόρε. Οι γιοι του Κολ επιθυμούσαν να πάει το φέρετρο πρώτα στο Βερολίνο για μια τελετή μπροστά στην πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν οι γερμανοί πολίτες.

Τελικά, μετά την τελετή στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου η σορός θα μεταφερθεί με πλοίο μέσω του Ρήνου στο Σπέιερ της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, όπου το φέρετρο θα ταφεί στον παλαιό καθεδρικό ναό. Για όλο αυτό τον σχεδιασμό θεωρείται υπεύθυνη η δεύτερη σύζυγός του Μάικε Κολ-Ρίχτερ, σε μια προσπάθειά της να μην παραστούν γερμανοί πολιτικοί από τους οποίους ο Κολ είχε παράπονα. Πιστεύεται ότι είχε εκφραστεί εναντίον εκείνων που δεν είχαν αναγνωρίσει τις υπηρεσίες του στη Γερμανία. Μεταξύ αυτών θεωρείται ότι ήταν και η Ανγκελα Μέρκελ, την οποία είχε κατηγορήσει για αγνωμοσύνη. Εκείνος ήταν που εντόπισε τη νεαρή Ανγκελα στις αρχές της δεκαετίας του 1990  και τη βοήθησε να ανέβει τα σκαλιά της κομματικής ιεραρχίας, αποκαλώντας τη συχνά «madchen», δηλαδή «κορίτσι». Το 1998, όμως, όταν ο Κολ ενεπλάκη σε σκάνδαλο κομματικής χρηματοδότησης, εκείνη τήρησε αποστάσεις και τον αντικατέστησε στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Οι δυο τους δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ. Ο Κολ τη χαρακτήριζε «προδότη στρατηγό», είχε δηλώσει μάλιστα ότι η Μέρκελ «κατέστρεψε την Ευρώπη μου» με τους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη.