Οι παραδοσιακοί δίσκοι βινυλίου φαίνεται ότι επιστρέφουν ξανά στην αγορά και πολλές μεγάλες εταιρείες σκέφτονται να αδράξουν την ευκαιρία για να προσελκύσουν τους παραδοσιακούς φίλους της μουσικής. Αυτός φαίνεται ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Sony Music ανακοίνωσε ότι αρχίζει ξανά να παράγει τους δικούς της δίσκους βινυλίου.

Η βραχίονας της πολυεθνικής στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τον Μάρτιο του 2018 τις δικές της εγκαταστάσεις παραγωγής δίσκων βινυλίου για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση στη χώρα, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν».

Η Sony Music Ιαπωνίας σταμάτησε να κατασκευάζει η ίδια δίσκους βινυλίου το 1989 λόγω της επικράτησης τότε των CD τα οποία κυριάρχησαν στην αγορά για τις επόμενες δύο δεκαετίες και στη συνέχεια δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα λόγω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια όμως παρατηρείται ένα νέο φαινόμενο. Αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση για δίσκους βινυλίου. Για τον λόγο αυτό το μοναδικό εργοστάσιο κατασκευής τους στην Ιαπωνία που χρησιμοποιούν για την παραγωγή τους διάφορες εταιρείες δεν μπορεί πλέον να καλύψει τη ζήτηση. Ετσι η Sony αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Μάλιστα τώρα κανείς δεν αποκλείει να προχωρήσουν σε αντίστοιχη κίνηση και άλλες δισκογραφικές.

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Οι περισσότεροι δίσκοι βινυλίου από μεγάλες και μικρότερες εταιρείες κατασκευάζονται από μόνο δύο εργοστάσια, της GZ Media στην Τσεχία και της Record Industry στην Ολλανδία. Εκεί μπορούν συνολικά να παραχθούν έως και 100.000 δίσκοι την ημέρα. Οπως όλα δείχνουν όμως ούτε αυτή η συνδυασμένη παραγωγή είναι αρκετή για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση. Μόνο το 2016 στη Βρετανία πουλήθηκαν 3,2 εκατ. δίσκοι βινυλίου, ποσοστό αυξημένο κατά 53% σε σύγκριση με το 2015.