Σε καμία άλλη χώρα δεν έχουν υπάρξει μεγαλύτερες αντιδράσεις κατά της τρέχουσας ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο στη Γερμανία. Από εκεί έρχονται τώρα τα νέα ότι η ΕΚΤ έχει αρχίσει προετοιμασίες για πιθανή αλλαγή ρότας, βάζοντας τέλος στα μηδενικά επιτόκια δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και στις χωρίς όριο αγορές κρατικών ομολόγων.
Το σήμα αυτή τη φορά έδωσε ο ίδιος ο επικεφαλής της πανίσχυρης Μπούντεσμπανκ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν. Μιλώντας από τη Φρανκφούρτη σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας ο Βάιντμαν έδωσε στίγμα ότι η ΕΚΤ έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδιο για να αλλάξει την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική της. «Ελπίζω ότι θα συμβεί» η αλλαγή αυτή της πολιτικής «και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε και κάτι που συζητάμε» ήταν τα λόγια του. «Τώρα βγαίνουμε από τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας και επομένως είναι κατάλληλη η εφαρμογή επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Απλώς δεν πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική αυτή για περισσότερο χρονικό διάστημα από όσο είναι απαραίτητο» προσέθεσε.
Το κοινό στο οποίο απευθύνθηκε ο Βάιντμαν εν μέσω ζωντανής μουσικής και παγωμένης μπίρας, στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε η τράπεζα, δεν ήταν τυχαίο. Οι Γερμανοί είναι οι μεγαλύτεροι επικριτές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ επειδή συνηθίζουν να αποταμιεύουν όσο μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους μπορούν. Η τρέχουσα νομισματική πολιτική της τράπεζας όμως σημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις αυτές δεν αβγατίζουν λόγω των μηδενικών επιτοκίων. Αυτό δεν πλήττει μόνο μικροκαταθέτες αλλά και μεγάλες εταιρείες και θεσμούς όπως ασφαλιστικά ταμεία.
Η ανοιχτή εκδήλωση στην οποία εορτάστηκαν τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Μπούντεσμπανκ είναι η δεύτερη. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει να κάνει αλλαγές στη νομισματική πολιτική της, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη βελτιώνονται. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά στο ποσό ρεκόρ των 2,3 τρισ. ευρώ. Στο κοντινό μέλλον οι αγορές εκτιμούν ότι η Τράπεζα θα δώσει σήμα πως το πρόγραμμα αυτό οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.