Η «εξομολόγηση» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω της αποκλειστικής συνέντευξής του στα «ΝΕΑ» δεν μπορούσε να μην προκαλέσει παρενέργειες και συζητήσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς τα μηνύματα που εξέπεμψε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι προφανές ότι λαμβάνονται υπόψη στους κομματικούς σχεδιασμούς ιδίως ως προς τις μελλοντικές κινήσεις για τη διευθέτηση του χρέους και το ύψος των πλεονασμάτων.
Η εκδοχή Σόιμπλε για τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας προκάλεσε δυσφορία στο Μαξίμου, που ερμηνεύει την παρέμβαση Σόιμπλε ως επιχείρηση αποδόμησης του κυβερνητικού αφηγήματος, σύμφωνα με το οποίο πίσω από την υπερφορολόγηση και τις νέες περικοπές στις συντάξεις κρύβεται η αναλγησία των πιστωτών και δη του Βερολίνου.
«Δεν είναι σωστό κάποιοι στην Ελλάδα να παρουσιάζουν ότι είναι υπεύθυνοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή η γερμανική κυβέρνηση. Η επεξεργασία των μέτρων γίνεται μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει πολλά περιθώρια να πει: είναι προτιμότερο να γίνει αυτό και όχι το άλλο», ήταν η αναφορά του γερμανού υπουργού στον ανταποκριτή των «ΝΕΩΝ» στο Βερολίνο Γιώργο Παππά που έδειχνε ότι οι υπεύθυνοι για τις περικοπές των συντάξεων μπορούν να αναζητηθούν στη Αθήνα και η οποία ενεργοποίησε τα κυβερνητικά αντανακλαστικά.
Το Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου όχι μόνον αντέδρασε άμεσα αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση: «Να απαντήσει ποιος ευθύνεται για την αποτυχία των δύο πρώτων προγραμμάτων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος πρόσθεσε με νόημα ότι η ουσία των δηλώσεων του γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν είναι όσα είπε αλλά όσα αποσιώπησε για τις λάθος προβλέψεις που εκτόξευσαν τη λιτότητα. «Μας είχαν πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο με τα μέτρα τότε που πήρε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταλήξαμε το 2011 να έχουμε 9,1% ύφεση. Γι’ αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη;» συνέχισε ενώ επέρριψε τις ευθύνες στους σχεδιαστές αλλά και σε όσους υλοποίησαν τα προγράμματα του 2010 και του 2012.
Μάλιστα, σε μια έμμεση απάντηση στην αναφορά Σόιμπλε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να εκπληρώσει την προεκλογική υπόσχεση του και τελικά υπέγραψε νέο Μνημόνιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τιμωρητική λογική διά χειρός γερμανού υπουργού Οικονομικών με απώτερο στόχο να παρουσιαστεί η παρούσα κυβέρνηση ως η μοναδική υπεύθυνη για την κατάσταση της οικονομίας. «Δεν είναι έτσι τα πράγματα» υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε ότι η κριτική που ασκείται προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τον διεθνή Τύπο είναι και δικαιολογημένη και ορθή.
Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. Στο Μαξίμου φαίνεται πως υπήρξε ενόχληση και για όσα είπε ο γερμανός υπουργός για τη σχέση του με τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος χαίρει της εκτίμησής του σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη. «Αντιμετωπίζουμε ανοιχτά ο ένας τον άλλον… Αν τον ρωτήσετε, πιθανόν να σας το πει: όταν έχει προβλήματα, μερικές φορές μου τηλεφωνεί και του προσφέρω τη βοήθειά μου. Τον ρωτώ κάθε φορά τι μπορούμε να κάνουμε επιπρόσθετα πάνω και πέρα από το πρόγραμμα, για να βοηθήσουμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των επενδύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πρόσφατα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν διανύουν την καλύτερη φάση τους.
Οσον αφορά το θέμα του χρέους επέμεινε ότι «το ελληνικό χρέος δεν είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή διότι η Ελλάδα δεν πληρώνει τοκοχρεολύσια για μεγάλη περίοδο και έχει χαμηλά επιτόκια», ενώ για την στοχοποίησή του ακόμη και από τον έλληνα Πρωθυπουργό ως τον κατ’ εξοχήν ακραίο εκφραστή του νεοφιλελευθερισμού», σχολίασε: «Ανοησίες. Είμαι Χριστιανοδημοκράτης. Ο κ. Τσίπρας δεν με ξέρει τόσο καλά. Είμαι εκ πεποιθήσεως υποστηρικτής της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς…».