Ο σοσιαλισμός μπορεί να έχει μια νέα ευκαιρία στην Ελλάδα, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη της Φώφης Γεννηματά να «επιστρέφει», δεν μπορεί όμως να πει κανείς το ίδιο και για τη Γαλλία. Μετά τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο υποψήφιός του για την προεδρία Μπενουά Αμόν. Οι φωνές που μιλούν για τον θάνατο του PS πληθαίνουν.
«Αποφάσισα να εγκαταλείψω το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δεν αποκηρύσσω όμως τα σοσιαλιστικά ιδανικά. Εγκαταλείπω ένα κόμμα, όχι τον σοσιαλισμό ούτε τους σοσιαλιστές. Θα είμαι πιο χρήσιμος έξω από το κόμμα». Αυτά είπε προχθές ο Αμόν στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Ρεγί, κοντά στο Παρίσι. «Εντάχθηκα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα πριν από τριάντα χρόνια. Δεν αισθάνομαι θυμό ούτε πείσμα. Δεν αλλάζω πεποιθήσεις, δεν αλλάζω οικογένεια. Είναι καιρός να αλλάξουμε σελίδα».
Ο πρώην υποψήφιος του PS που στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έλαβε 6,4%, δίσταζε εδώ και πολλές εβδομάδες να κάνει το βήμα. Την απόφαση όμως την είχε λάβει: θα εγκατέλειπε το κόμμα και θα δημιουργούσε κάτι καινούργιο, το Κίνημα της 1ης Ιουλίου. Πολλοί φίλοι του διαφωνούσαν, προτιμούσαν το εγχείρημα να γίνει σταδιακά. «Πρόκειται για προσωπική του απόφαση» λέει ο ευρωβουλευτής Γκιγιόμ Μπαλάς, που προς το παρόν παραμένει στο κόμμα. «Ο Βαλς έφυγε, ο Αμόν επίσης, αλλά εγώ παραμένω γιατί η Αριστερά του μέλλοντος περνά μέσα από την επανίδρυση του PS» τουιτάρισε με τη σειρά του ο πρώην γραμματέας του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.
Στη συγκέντρωση του Αμόν υπήρχε αρκετός κόσμος: 8.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις, 11.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές. «Μια νέα εποχή αρχίζει εν μέσω των ερειπίων» τόνισε ο συγγραφέας Ραφαέλ Γκλικσμάν. «Το παλιό έπρεπε να πεθάνει. Οι παλιές δομές, που μοιάζουν με εκκλησίες χωρίς πιστούς, εξαφανίζονται». Βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που φαίνεται να μην είδε με καλό μάτι την πρόσφατη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον Μπενουά Αμόν στις Βρυξέλλες.
Στόχος του πρώην υπουργού Παιδείας που στην ομιλία του υιοθέτησε πολύ επιθετικούς τόνους απέναντι τόσο στον πρόεδρο Μακρόν όσο και στον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν, είναι να δημιουργήσει ένα μεγάλο κίνημα μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί μεγάλη και οργανωμένη συγκέντρωση. Το επόμενο στάδιο θα είναι η οργάνωση «των συνελεύσεων ολόκληρης της Αριστεράς ώστε να οικοδομηθεί ένα κοινό σπίτι ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2020». Κι αν όλα αυτά κάτι σας θυμίζουν, άδικο δεν έχετε.
Πολλοί είναι πάντως εκείνοι που διαφωνούν. «Το να φεύγεις για να προσθέσεις ακόμη μια διάσπαση δεν χρησιμεύει σε τίποτα» σημειώνει ο Ματιέ Ανοτέν, πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και από τους διοργανωτές της προεκλογικής εκστρατείας του Αμόν. «Στόχος είναι να αλλάξουμε εξίσωση. Τα εργαλεία θα προσαρμοστούν. Πάντα έτσι γινόταν για να νικηθεί η αδράνεια του “παλιού σπιτιού”. Και το σπίτι αυτό έχει ιστορία 120 ετών!».
«Δεν θα οργανώσω εγώ μια φυγή»
Φεύγοντας από τη συγκέντρωση, εμφανώς πιο χαλαρός, ο Μπενουά Αμόν στάθηκε στον χώρο των δημοσιογράφων για να τους πει ότι η απόφασή του είναι προσωπική: «Κάθε Σοσιαλιστής είναι ελεύθερος, δεν θα οργανώσω αυτό που έζησα στις προεδρικές εκλογές, μια οργανωμένη φυγή για την αποδυνάμωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δεν είναι εχθρός μου».