Συμφωνία αξίας 4,8 δισ. ευρώ υπέγραψε χθες η γαλλική εταιρεία πετρελαίου Total με την κυβέρνηση του Ιράν για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση σε ιρανικό έδαφος από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ευρωπαική εταιρεία εδώ και μια δεκαετία.

Τρεις επιχειρήσεις θα αναπτύξουν μέρος του νότιου Παρς, περιοχής πλούσιας σε φυσικό αέριο, με σκοπό την πώλησή του στην ιρανική αγορά. Στη διεθνή συμφωνία έλαβαν μέρος η κινεζική CNPC με ποσοστό 30%, η ιρανική Petropars με 19,9%, ενώ τη μερίδα του λέοντος (50,1%) κατέχει ο όμιλος Total. Εκπρόσωπος του ομίλου δήλωσε πως το συμβόλαιο είναι σημαντικό για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και του Ιράν.

Το Ιράν έφτασε στη σύμβαση ενάμιση χρόνο μετά τη διακοπή των διεθνών κυρώσεων που του είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτές είχαν αρχίσει το 2006 λόγω ανησυχίας για την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και συνεχίζουν να επιβάλλονται και να αυξάνονται περαιτέρω από τις ΗΠΑ. Ο λόγος που οι συζητήσεις κράτησαν 18 μήνες πιθανόν να είναι η εσκεμμένη αναμονή της Total έως ότου να κλείσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Οι επενδυτικές συζητήσεις είχαν αρχίσει από τον Νοέμβριο του 2016, αλλά καθυστέρησαν μέχρι τώρα για να βεβαιωθούν οι δύο πλευρές πως η προσεχής συμφωνία δεν παραβιάζει όρους των νέων κυρώσεων που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία έναντι του Ιράν.

Παρόλο που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στον κόσμο, το Ιράν χρειάζεται ξένες επενδύσεις ύψους 200 δισεκατομμυρίων για να αναζωογονήσει τον ενεργειακό του τομέα. Η κυβέρνηση του Χασάν Ροχανί ελπίζει πως η χθεσινή συμφωνία θα ενθαρρύνει περισσότερες ξένες εταιρείες να επενδύσουν.

Πράγματι, καθώς αποκλίνει η πολιτική αντιμετώπισης του Ιράν μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει αντίστοιχες συζητήσεις, όπως η Royal Dutch Shell και η ιταλική Eni, οι οποίες έχουν ήδη συμμετάσχει σε προκαταρκτικές συζητήσεις για συμφωνίες.