Διάλειμμα δροσιάς αναμένεται από σήμερα μετά την υποχώρηση του καύσωνα. Η θερμοκρασία θα πέσει από 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου ενώ ήδη από χθες το απόγευμα σημειώθηκαν τοπικές μπόρες στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα πέφτει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας –με τη μέγιστη να μην ξεπερνάει τους 35 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Εξαίρεση η Νότια Κρήτη και η Ρόδος όπου κατά τόπους η θερμοκρασία θα φθάσει τους 36 και 37 βαθμούς.

Σημειώνεται ότι στην Κρήτη όπου η θερμοκρασία χτύπησε κόκκινο –σε αρκετές περιοχές ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 35,9 βαθμούς! –καταγράφηκαν οι περισσότερες κλήσεις στο ΕΚΑΒ από πολίτες κυρίως ηλικιωμένους που εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα δυσφορίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, 4 ηλικιωμένοι ασθενείς κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, ενώ στην Αττική 9 ασθενείς κατά κανόνα ηλικιωμένοι και ασθενείς με χρόνια προβλήματα εισήχθησαν για νοσηλεία εξαιτίας δυσφορίας από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πάντως, η ανάσα δροσιάς αναμένεται να κρατήσει, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους οι μετεωρολόγοι, μια εβδομάδα. Πολύτιμος αρωγός στην αλλαγή του καιρού το ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο εντάσεως 5-6 μποφόρ (ενδεχομένως τοπικά και 7).

Ο καιρός μπορεί να αλλάζει προς το πιο δροσερό αλλά το μελτέμι, προειδοποιούν οι ειδικοί, εγκυμονεί πολύ μεγάλο κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών αφού εξαιτίας του καύσωνα «έχουν ξεραθεί τα πάντα».

Από την Παρασκευή, ο υδράργυρος έσπασε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις περισσότερες περιοχές. Ενδεικτικά την Παρασκευή η θερμοκρασία έφτασε στην Ελευσίνα τους 45 βαθμούς, το Σάββατο τούς ξεπέρασε: 45,9 στις Μοίρες Ηρακλείου και 45,5 στη Λάρισα ενώ χθες το θερμόμετρο έδειξε 44,2 βαθμούς στην Ελευσίνα, 44,1 στο Αργος, 43,8 στην Καλαμάτα, στους Αγ. Θεοδώρους 43,7 και στον Κορυδαλλό 43,5.

Σύμφωνα με ειδικούς, την τελευταία δεκαετία αυξάνονται οι πρώιμοι καύσωνες, αυτοί δηλαδή που συμβαίνουν τον Ιούνιο. Πρώιμοι καύσωνες τον Ιούνιο σημειώθηκαν το 2007, το 2010, το 2016 και φέτος.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την άπνοια που επικρατούσε, τις υψηλές τιμές όζοντος και αιωρούμενων σωματιδίων δημιούργησαν ένα ασφυκτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους της Αττικής. Χθες σημειώθηκε και πάλι υπέρβαση του πρώτου ορίου συναγερμού, η λεγόμενη υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης, που είναι τα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι η μέγιστη τιμή του όζοντος έφτασαν στους Θρακομακεδόνες τα 191 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σημειώνεται ότι το δεύτερο όριο, το όριο συναγερμού, είναι τα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Υπέρβαση αυτού του ορίου σημειώθηκε το Σάββατο στο Μαρούσι ( 279), στο Περιστέρι (278), στα Λιόσια (249) και στη Νέα Σμύρνη (245).

Ανοχύρωτα δεκάδες νοσοκομεία
Ανοχύρωτ στον καύσωνα αποδείχτηκε πως ήταν και δεκάδες δημόσια νοσοκομεία. Ενδεικτικής σημασίας είναι το γεγονός ότι ακόμη και σε νοσοκομεία-πυλώνες της Αττικής δεν είχαν ενεργοποιηθεί οι Επιτροπές Καύσωνα. «Ο ρόλος των επιτροπών αυτών ωστόσο, που ξεκινούν εργασίες εντός Μαΐου, είναι ιδιαίτερα σημαντικός» επισημαίνει ο καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας. «Σε πρώτο στάδιο τα μέλη τους – γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικοί – ελέγχουν τις εγκαταστάσεις του κλιματισμού, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν βλάβες. Επιπλέον, εκπαιδεύουν το προσωπικό για σημαντικά θέματα όπως είναι η αντιμετώπιση περιστατικών με συμπτώματα θερμοπληξίας και παράλληλα είναι σε επιφυλακή τις ημέρες της κρίσης, με στόχο την ανακούφιση των ασθενών και την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων».

Με τις πρώτες ζέστες και φωτιές

Αντιμέτωπες με 122 μέτωπα δασικών πυρκαγιών ήρθαν το καυτό τριήμερο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι φωτιές που ξέσπασαν σε περιοχές της χώρας – αρκετές στη Λακωνία και τη Μεσσηνία – από τις έξι το πρωί της Παρασκευής μέχρι χθες τις έξι το απόγευμα δεν πήραν μεγάλες διαστάσεις και περιορίστηκαν χωρίς να προκαλέσουν καταστροφές.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, οι μέτριας έντασης άνεμοι, οι θερμές αέριες μάζες αλλά και οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών κράτησαν σε καλά επίπεδα την υγρασία και επιβράδυναν την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων.

Οι επόμενες όμως ημέρες, με την υποχώρηση του καύσωνα, κρίνονται δύσκολες καθώς οι άνεμοι θα ενισχυθούν όχι μόνο στα πελάγη αλλά και σε χερσαίες περιοχές, εκτοπίζοντας τις θερμές αέριες μάζες και δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν μεγάλης έκτασης δασικές πυρκαγιές.

Χθες το μεσημέρι φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Αγία Ειρήνη στην Κεφαλονιά, νοτιοδυτικά του νησιού, χωρίς ωστόσο να απειλεί – μέχρι στιγμής – κατοικημένες περιοχές. Μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας παρουσίασαν οι δασικές πυρκαγιές προχθές το απόγευμα στην περιοχή Πύρριχος Λακωνίας σε σχετικά μικρή απόσταση από τον οικισμό Λουκάδικα. Η φωτιά περιορίστηκε, ωστόσο χθες το απόγευμα, με την αλλαγή στην κατεύθυνση και στην ένταση του αέρα, εστίες αναζωπυρώθηκαν και κατευθύνθηκαν στο χωριό Κότρωνας προκαλώντας ζημιές σε αυλές σπιτιών.

«Μαύρισε» ο τόπος και στην περιοχή Καρά Τεπέ σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βόρεια της Μυτιλήνης. Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου και ο βορειοανατολικός άνεμος μετέφερε στην πόλη, καπνό και κάρβουνα από τα φύλλα των καλαμιών που καίγονταν.