Παρελθόν αποτελεί για τον Αρτέμη Σώρρα η αθωωτική απόφαση τουΤριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας μετά την αναίρεση υπέρ τουνόμου που ασκήθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Οι ανώτατοιδικαστές… εξαφάνισαν με την απόφασή τους παλαιότερη δικαστικήαπόφαση πρωτοβάθμιου δικαστική απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου με τηνοποία ουσιαστικά αναγνωριζόταν πως ο Αρτέμης Σώρρας είναιδιαχειριστής 600 δις δολαρίων (ποσό το οποίο έχει ενσωματωθεί σε 6διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας 100 δισ.το καθένα).

Υπενθυμίζεται ότι με την επίμαχη απόφαση ο Σώρρας, οοποίος παραμένει άφαντος για τις δικαστικές αρχές, είχε αθωωθεί γιατο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων σε σχέση με την διαχείρισητου εν λόγω ποσού.

Αναλυτικότερα, η πλήρης Ολομέλεια του ΑρείουΠάγου με την υπ΄ αριθμ. 2/2017 απόφασή της δεχόμενη την αίτηση τηςαντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευσταθίας Σπυροπούλου, αναίρεσευπέρ του νόμου την επίμαχη απόφαση του Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι η εν λόγω απόφαση του ΜονομελούςΠλημμελειοδικείου Αθηνών έτους 2013 που είχε διαβιβαστεί στο ΑνώτατοΔικαστήριο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή έχει μη ειδική,εμπεριστατωμένη και ελλείπει αιτιολογία, ενώ σε πολλά σημεία έχειεσφαλμένη και ασαφή αιτιολογία.

Αναλυτικότερα, η απόφαση της Ολομέλειας αναφέρει ότι ηαπόφαση του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για το υπέρογκο ήαμύθητο – όπως το χαρακτηρίζει – ποσό των 600 δις δολαρίων δενπροσδιορίζει με ποιό αμετάκλητο πληρεξούσιο είναι διαχειριστής του οΑρτέμης Σώρρας, με συνέπεια να υπάρχει ελλιπής αιτιολογία για το πώςείναι διαχειριστής του ποσού αυτού.

Τέλος, οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι ηαπόφαση του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου εσφαλμένα καιαντιφατικά δέχθηκε ότι δεν προκάλεσε ανησυχία και έλλειψη εμπιστοσύνηςστους πολίτες η είδηση ότι ο Α.Σώρρας έχει αμύθητο ποσό το οποίο θαδιαθέσει για την Ελλάδα, ενώ αντικειμενικά μια τέτοια είδηση προκαλείανησυχία στους πολίτες γιατί φέρεται ότι το κράτος δεν μπορεί νακαλύψει τις υποχρεώσεις του ενόψει της δυσμενούς οικονομικής κρίσης.