Καμένα σπίτια σε Κάτω Κότρωνα, Παρασυρό, Σκουτάρι και Δροσοπηγή έχει αφήσει πίσω της η φωτιά στην Ανατολική Μάνη.

Τη Δευτέρα τα μέτωπά της είναι δύο, σε Κότρωνα και Σκουτάρι, όπου συνολικά επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 21 οχήματα, 34 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και δύο αεροσκάφη Καναντέρ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, υποστράτηγο Βασίλειο Ματθαιόπουλο, η φωτιά είναι πλέον σε ύφεση.

«Προσπαθούμε, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντικών ομάδων,να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο. Παράλληλα, θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι τοπικές αρχές επιρρίπτουν ευθύνες στην Πυροσβεστική. Οπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος, την απόλυτη ευθύνη για την πυρκαγιά την έχει η Πυροσβεστική, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν υπήρξε συντονισμός.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα έκανε λόγο για καθυστερήσεις, όταν οι τοπικές αρχές ζήτησαν την Κυριακή να σπεύσουν τα εναέρια μέσα. «Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα, γιατί οι άνεμοι είναι ισχυροί» προειδοποίησε.

Πάντως, όπως εξήγησε,«η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη τώρα στην περιοχή του Κότρωνα και στο Σκουτάρι.«Ελπίζουμε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων» σημείωσε, λέγοντας ότι η καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με την κ. Τζανετέα, πολλοί παραθεριστές και επισκέπτεςέφυγαν από τις περιοχές που απειλούνταν.

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής την είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι.

Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα Σινούκ και ισάριθμα Καναντέρ.

Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί της Δευτέρας η φωτιά στο Ανω Σούλι Μαραθώνα. Υπό έλεγχο είναι και οι πυρκαγιές σεΡοβολιάριο Μακρακώμης Φθιώτιδας, Μαυρομάτι Αλιάρτου Βοιωτίας και Αγία Ειρήνη Κεφαλονιάς

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, την Κυριακή εκδηλώθηκαν 50 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Τη Δευτέρα, πολύ αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα,Αχαΐα,Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία,Σποράδες,Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική καιΧανιά, ενημερώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οπως σημειώνει, ανάλογη προειδοποίηση ισχύεικαι την Τρίτη, για Αττική, Βοιωτία, Εύβοια,Χίο, Σάμο, Ικαρία και Δωδεκάνησα.

Στο μεταξύ, απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) εξέδωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, από τις 10 το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τις 6.30 το πρωί της Τρίτης απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους στο τμήμα του δάσους που περικλείεται από την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων – Ασβεστοχωρίου – Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Πανοράματος – Χορτιάτη.

Ελεγχοι οχημάτων και πεζών θα γίνονται στην είσοδο του δάσους, ενώ όσοι εντοπίζονται μέσα σε αυτό κατά τις ώρες απαγόρευσης, με εξαίρεση τα μέλη εθελοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην πυροπροστασία, θα απομακρύνονται από τα περιπολικά οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ταυτόχρονα θα γίνεται και καταγραφή των πινακίδων κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που κινούνται στο δάσος.