Το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα η εποχή των νησιών. Χιλιάδες επισκέπτες απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό συρρέουν για να απολαύσουν τις διακοπές τους στο Ιόνιο και το Αιγαίο. Φέτος, εκτός από τις βόλτες στην παραλία και τα γραφικά σοκάκια, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν γνωστές ταινίες. Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ που διοργανώνονται Ιούλιο και Αύγουστο πολλαπλασιάζονται και στήνουν υπαίθριες προβολές σε γειτονιές, πλατείες και θερινά σινεμά.

Την αρχή κάνει η Σύρος με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της που σηκώνει αυλαία από τις 14 έως τις 19 Ιουλίου. Στην πέμπτη της χρονιά η διοργάνωση θα αναδείξει τις διαφορετικές αποχρώσεις της αμερικανικής φράσης «Cracking Up», που παραπέμπει στο διαταραγμένο, το ξεκαρδιστικό, αλλά και σε καθετί που γκρεμίζει τη σταθερή αντίληψή μας για την «κανονικότητα». Το πρόγραμμα ταινιών και περφόρμανς θα επιμεληθούν διαφορετικοί καλλιτέχνες, συγκεντρώνοντας ταινίες που προέκυψαν από διαφορετικά μοντέλα παραγωγής, από το χθες και το σήμερα, από την Ελλάδα και τον κόσμο. Ετσι, αντιφατικοί χώροι όπως το ναυπηγείο του Ταρσανά, το παλιό βυρσοδεψείο, η αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αθανάσιου στην Ανω Σύρο και το drive-in της Ποσειδωνίας ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν ένα πρόγραμμα προβολών με την επιμέλεια του ανθρωπολόγου και σκηνοθέτη Φίλιπ Καρτέλι και της Μαριάντζελα Τσικαρέλο που θα παρουσιάσουν τα works-in-progress τους.

Με μότο το «Cannot Be Downloaded», το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτμου επιστρέφει για έβδομη χρονιά. Από τις 25 έως τις 30 Ιουλίου άνθρωποι του κινηματογράφου, καλλιτέχνες και σινεφίλ θα παρακολουθήσουν μια πλούσια γκάμα ανεξάρτητων ταινιών, ντοκιμαντέρ όπως το «Dries» του Ρέινερ Χόζλεμερ, έργων μικρού μήκους και πολιτιστικών εκδηλώσεων κάτω από τα αστέρια. Πέρα από τις προβολές που θα γίνουν όπως κάθε χρόνο στο υπέροχο θερινό του νεοκλασικού σχολείου της Σκάλας, στην αίθουσα μέσα στο προστατευόμενο από τη UNESCO Παλαιό Σχολείο της Χώρας και στο Πνευματικό Κέντρο Πάτμιον, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης κινηματογραφικά workshops, σεμινάρια και ανοιχτές συζητήσεις.

Σε θερινά σινεμά που θα φιλοξενήσουν διεθνώς αναγνωρισμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα μετατραπούν παραθαλάσσια σημεία της Κεφαλονιάς για χάρη του 3ου SeaNema Open Air Film Festival. Για τέσσερις ημέρες, από τις 31 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, στο νησί θα προβληθούν νέα διαμάντια του ανεξάρτητου κινηματογράφου, διαχρονικά αριστουργήματα, ειδικά αφιερώματα και μια σειρά από παράλληλες πολιστικές δράσεις. Πέρα από τα διαγωνιστικά τμήματα ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ξεχωρίζει η έκθεση φωτογραφίας με περιεχόμενο εμπνευσμένο από το έργο του Νίκου Καββαδία διά χειρός καλλιτεχνών με καταγωγή ή τόπο διαμονής στα Επτάνησα.

Δύο αιωνόβιες ελιές ορίζουν τον χώρο της μεγάλης οθόνης με ένα καλοκαιρινό «αμφιθέατρο» που στήνεται για το κοινό στο Κτήμα Κολλάτου στην Αίγινα. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του νησιού του Σαρωνικού κλείνει φέτος 10 χρόνια ύπαρξης στα θερινά πολιτιστικά πράγματα και θα το γιορτάσει από τις 3 έως τις 27 Αυγούστου με μια σειρά προβολών ελληνικών ταινιών που ακολουθούνται συνήθως από συζητήσεις των δημιουργών με το κοινό. Παράλληλα, θα υπάρξουν και αφιερώματα σε γνωστούς σκηνοθέτες παρουσιάζοντας το έργο τους.