Συνθήκες πολιτικού καύσωνα αναμένεται να καταγραφούν σήμερα στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζονταν έως τις μεταμεσονύκτιες ώρες για μια σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης και όχι μόνο για την οικονομία και τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως επισήμως είναι το επίδικο της συζήτησης, μετά την πρόταση της ΝΔ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με τη σημερινή μάχη κλείνει ο κύκλος της αντιπαράθεσης με φόντο τα βαριά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης και πλέον οι κομματικοί στρατοί θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για τη σύγκρουση του φθινοπώρου, με αφετηρία τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν ότι ο Πρωθυπουργός θα σηκώσει το γάντι απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ και θα απαντήσει αντεπιτιθέμενος, όπως έδειξαν και οι «άγριες» διαθέσεις του την περασμένη Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας και όσα είπε, καλύπτοντας απόλυτα τον Παύλο Πολάκη για την επίθεσή του κατά των δικαστών του ΣτΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να κάνει λόγο για «θεσμικά εμπόδια» αναφερόμενος εμμέσως στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ενώ μάλιστα πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκει τρόπο να τα ξεπερνά».
Παράλληλα, στην ίδια ομιλία ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στις υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση και αφορούν τον τομέα της υγείας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης μέσα από τη σκανδαλολογία και τις Εξεταστικές ή Προανακριτικές Επιτροπές της Βουλής. Μια φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. «Η δυσωδία των υποθέσεων είναι μεγαλύτερη από αυτή των σκουπιδιών στους δρόμους» είπε.

Η αντεπίθεση που επιχειρεί ο Πρωθυπουργός αποτελεί προφανώς και την άμυνά του για την υπόθεση Καμμένου, την οποία η ΝΔ αναμένεται να σηκώσει κατά τη σημερινή συζήτηση κυρίως ζητώντας απαντήσεις προσωπικά από τον Πρωθυπουργό αν γνώριζε τους χειρισμούς του υπουργού Αμυνας και αν συνεχίζει να τον καλύπτει. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει παράσχει πλήρη κάλυψη στον συγκυβερνήτη πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ωστόσο δεν έχει ακόμη αναφερθεί ονομαστικά στον υπουργό του.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί αναλυτικά στα θετικά που κατά τον ίδιο κομίζει, εμμένοντας στην προοπτική εξόδου από τα Μνημόνια και την επιτροπεία στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Προς τούτο, θα κάνει ειδική αναφορά στην έξοδο στις αγορές ως βασικού στόχου της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να τον συνδέει απόλυτα με τον έτερο στόχο, της ποσοτικής χαλάρωσης, αφού φαίνεται ότι έχει περάσει οριστικά σε δεύτερο πλάνο και η κυβέρνηση έχει πάψει να καίγεται γι’ αυτόν, μετά και τα αρνητικά μηνύματα που έλαβε από τις Βρυξέλλες και από τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι η απόφαση του Eurogroup, η οποία αποτέλεσε, κατά τον ίδιο, αντικείμενο διαπραγμάτευσης, περιγράφει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μολονότι είναι ξεκάθαρο πως η Αθήνα ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα πέρασε κάτω από τον πήχη στις 15 Ιουνίου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι «ξέραμε πως δεν θα πάρουμε τώρα κάτι για το χρέος».

Πάνω σε αυτό τον καμβά, ο Πρωθυπουργός θα εστιάσει και στο σχέδιό του για την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας την ανάγκη για στροφή στην καθημερινότητα καθ’ όλη την πορεία έως το τέλος του προγράμματος. Μέρος αυτού του σχεδίου είναι και η συνταγματική αναθεώρηση και οι κυβερνητικές προτάσεις έχουν δοθεί ήδη στη δημοσιότητα από την «επιτροπή σοφών» που τις συνέταξε. Εξελίξεις επί της διαδικασίας αναμένονται το φθινόπωρο.