Σχεδόν όλοι οι σύνεδροι περίμεναν τη σαββατιάτικη εισήγηση του Βαγγέλη Βενιζέλου με τη βεβαιότητα ότι θα εκπέμψει ένα πολιτικό στίγμα που θα οριοθετεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη ως ενιαίος πολιτικός φορέας –και θα διαφέρει από την πορεία που ακολουθεί η ΔΗΣΥ. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απέφευγε πεισματικά τις αναφορές στην Κεντροαριστερά, δεν τους διέψευσε, ενώ κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος θα λειτουργήσει ως ανάχωμα για οποιαδήποτε προσέγγιση του χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κλιμακώνοντας τη σκληρή κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ ο Βενιζέλος εστίασε στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη δικαιοσύνη και δήλωσε: «Η κυβέρνηση εξευτελίζει πλέον ανοικτά τους θεσμούς και απαξιώνει με απύθμενο θράσος τη δικαιοσύνη όταν αυτή δεν αποφασίζει κατά τις επιθυμίες των κυβερνώντων». Συνεχίζοντας στην ίδια σκληρή γλώσσα ανέφερε πως «ο ζόφος των εκβιασμών, της χειραγώγησης της δικαιοσύνης, των συγκρουόμενων μηχανισμών του βαθέος κράτους, της σύγκρουσης συμμοριών, της διάχυτης βίας, του οργανωμένου εγκλήματος, τείνει να μετατρέψει τη χώρα σε Κολομβία, με υπόκρουση δήθεν ριζοσπαστικών και εθνικολαϊκιστικών επιχειρημάτων. Οι καταστάσεις είναι πλέον οπερετικές». Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, εξάλλου, είπε ότι έτσι όπως τη χειρίζεται η κυβέρνηση «συνιστά απειλή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Ο συνταγματικός εθνικολαϊκισμός είναι η χειρότερη μορφή λαϊκισμού. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται θεσμική ανανέωση που να ενισχύει την αξιοπιστία του και να προσελκύει το ενδιαφέρον των πολιτών».

«Η Ελλάδα μετά». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο – συνώνυμο του πρόσφατου Συνεδρίου του «Η Ελλάδα μετά», εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο, κατά τη δική του οπτική, μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση: «”Η Ελλάδα μετά” δεν είναι η επιστροφή στην “Ελλάδα πριν”, πριν από την έκρηξη της κρίσης και την περιπέτεια της τελευταίας δεκαετίας. “Η Ελλάδα μετά” δεν είναι μια “Ελλάδα επέκεινα”, μια παραδείσια μεταφυσική Ελλάδα των ψευδαισθήσεων. “Η Ελλάδα μετά”, όπως είπαμε στο πρόσφατο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, είναι μια Ελλάδα οικοδομημένη με σχέδιο και σκληρή δουλειά, με πανεθνική προσπάθεια, που βασίζεται σε ένα νέο εθνικό αφήγημα διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση της ανεξαρτησίας και εκατό χρόνια μετά τη διδακτική και δραματική εμπειρία της Μικρασιατικής Καταστροφής». Υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, ο Βενιζέλος ανέφερε ότι ο όρος «Νέα Αλλαγή» είναι αναπόφευκτα μεταρρυθμιστικός, ενώ σχολίασε πως «δεν υπάρχει όμως “Ελλάδα μετά” αν η κοινωνία δεν υιοθετήσει ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα».

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ. Παρά τις διαφωνίες με την πολιτική της ΔΗΣΥ, ο Βενιζέλος χαρακτήρισε την ύπαρξη του σχήματος απαραίτητη καθώς «δίνει στη Βουλή το στίγμα και την κατεύθυνση της αντιπολιτευτικής μάχης κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που είναι μάχη για τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, την ιστορική αλήθεια, την κοινή λογική, τη δυνατότητα της χώρας να έχει ξανά μέλλον». Υπεράσπισε ωστόσο ένα ενιαίο αφήγημα για την παράταξη και μια θέση που διαφέρει από την ιδεολογική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι. «Το ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριο του Ιουνίου του 2015 αποδέχθηκε την εισήγησή μου και αποφάσισε ομόφωνα ότι πρέπει να διεκδικήσουμε όλο το εύρος του προοδευτικού Κέντρου, που περιλαμβάνει βεβαίως και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, και την Κεντροαριστερά, και τους φιλελεύθερους σοσιαλιστές, και τους δημοκράτες, και τους οικολόγους, και τους κοινωνικούς ακτιβιστές, και τους εκσυγχρονιστές, με άλλα λόγια κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κεντρώο προοδευτικό δημοκράτη» ανέφερε ο Βενιζέλος. Για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η κλασική διάκριση Αριστερά – Δεξιά δεν ταυτίζεται πλέον με τη διάκριση προοδευτισμού – συντηρητισμού» και το προοδευτικό Κέντρο αποτελεί τη «μεγάλη κοίτη, επιτρέπει την ακύρωση των τεχνητών πόλων εφόσον όμως υπάρχει καθαρός πολιτικός λόγος και ολοκληρωμένο προγραμματικό περιεχόμενο, μέσω του οποίου αποκτάς την πρωτοβουλία». Μέσα, επομένως, σε ένα τέτοιο πλαίσιο «χάνει το νόημά της η κουτοπόνηρη διεκδίκηση της Κεντροαριστεράς από τον ηττημένο ηθικά και πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ».