Εφοπλιστής της παλαιάς γενιάς αλλά με νεανική σκέψη, είχε πάντα το βλέμμα του στραμμένο στο μέλλον. Αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά του θα λείψει από την οικογένεια Κυριακού που πορεύεται πλέον χωρίς τον πατριάρχη της. Τον 75χρονο Μίνωα που απεβίωσε χθες το μεσημέρι από ανακοπή καρδιάς.

Γεννημένος στον Πόρο στις 31 Μαΐου 1942, προερχόταν από ιστορικό τζάκι της Ελλάδας που δραστηριοποιούνταν στη ναυτιλία από το 1852. Ο ίδιος μπήκε στον χώρο ήδη από τα 17 του χρόνια. Φύση ανήσυχη, άφησε τη σιγουριά της οικογενειακής εφοπλιστικής επιχείρησης και σε ηλικία 23 ετών, το 1965, ίδρυσε την Athenian Tankers Inc. Χάρη και στην ορμή της νιότης του, το 1976 ίδρυσε δύο εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, την Bacoil International και την Athenian Oil Trading Inc.

Αργότερα εισήλθε ως ένας από τους πρωτοπόρους στον χώρο των ΜΜΕ και ειδικότερα της τηλεόρασης. Το ραδιόφωνο του Antenna, ο σημερινός Easy 97,2, ήταν μεταξύ των πρώτων που σηματοδότησαν την άνοιξη της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Και στις 31 Δεκεμβρίου 1989 έβγαλε στον αέρα τον τηλεοπτικό σταθμό του Antenna ο οποίος μαζί με το Mega που είχε εκπέμψει στις 20 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς αποτέλεσαν τους πυλώνες της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Από μια επιχείρηση ΜΜΕ, με έναν ραδιοσταθμό και ένα κανάλι, ο Antenna επί των ημερών του αναπτύχθηκε σε Ομιλο –για τον ίδιο ήταν η οικογένεια του Antenna όπως την ένιωθε και την αντιλαμβανόταν –και με παρουσία στον εκδοτικό χώρο.

Η εκδοτική Δάφνη Επικοινωνίες διαμορφώθηκε σε υπολογίσιμη επιχείρηση στον περιοδικό Τύπο και τις εκτυπώσεις υπό τη σκέπη του Ομίλου Antenna, ο οποίος διεύρυνε τον κύκλο των δραστηριοτήτων του χάρη και στα παιδιά του, Θοδωρή και Αθηνά, στον χώρο της Ανατολικής Ευρώπης. Στο μεταξύ ο μεγαλύτερος γιος του Ξενοφών συνέχισε την εφοπλιστική δραστηριότητα και ανέπτυξε τις ναυτιλιακές και εμπορικές επιχειρήσεις.

O Μίνως Κυριακού αγκάλιασε επίσης τον χώρο του αθλητισμού, ειδικά του κλασικού, και έδωσε νέα πνοή στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Το 1997 ανέλαβε τη διοίκησή τουκαι συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση του διεθνούς αθλητικού μίτινγκ Τσικλητήρεια που το 2002 εντάχθηκε στην κατηγορία Super Grand Prix τηςΠαγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού. Η αγάπη του και η αφοσίωσή του στον κλασικό αθλητισμό και στα ολυμπιακά ιδεώδη έτυχαν αναγνώρισης και διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής το διάστημα 2004-2009.

Καθοριστική ήταν εξάλλου η πρωτοβουλία του για την έλευση στην Ελλάδα της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης με απευθείας μετάδοση έργων κλασικού ρεπερτορίου σε επιλεγμένους χώρους, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενέργεια που θεωρήθηκε τομή για τα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα.