Αυτές οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα προκαλούν ήδη μικρούς πανικούς στο Μαξίμου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, από την επομένη της συμφωνίας της δεύτερης αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλον αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν επιδοθεί σε μπαράζ δηλώσεων με τις οποίες ουσιαστικά προαναγγέλλουν νέα μέτρα και στην ουσία προετοιμάζουν το έδαφος για ό,τι πρόκειται να έλθει από τον Σεπτέμβριο που ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση.

Προχθές λοιπόν ήταν η σειρά του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο να δηλώσει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση, ότι: «Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, επειδή η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους».

Ο νέος προϋπολογισμός

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις-καρμπόν για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων του αρμόδιου για την οικονομία κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα.

Aν μάλιστα σε όλα αυτά προστεθεί και η παρότρυνση Κοστέλο από το συνέδριο του «Economist» κυρίως προς την πλευρά του ΔΝΤ να μη ζητήσει να επιβληθούν νέα μέτρα πολιτικής πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί, κάτι ανησυχητικό φαίνεται να μαγειρεύεται, τουλάχιστον σε επίπεδο τρόικας, για τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου.

Τον μήνα δηλαδή που θα αρχίσει να συντάσσεται ο νέος προϋπολογισμός του 2018 και θα έχει φανεί σε μεγάλο βαθμό αν ο φετινός εκτελείται κανονικά ή αν πρέπει να επιβληθούν και νέα μέτρα για να εξασφαλισθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα. Οσο για τις διαβεβαιώσεις που δίνονται τώρα, εκ των προτέρων, ότι τα μέτρα θα είναι λίγα, είδατε τι πάθαμε και στην προηγούμενη αξιολόγηση. Ξεκινήσαμε από μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και τελικά ξεπεράσαμε τα 5,5 δισ.!

Ερτικοί βυζαντινισµοί

Τρίβουν τα χέρια τους από χαρά ορισµένοι, µαθαίνω, στην ΕΡΤ µε την αποχώρηση του Λάµπη Ταγµατάρχη. Διότι ορέγονται –ή µήπως κάνουν όνειρα θερινής νυκτός; -, διαµορφώνοντας κλίµα στο διάστηµα µέχρι την τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συµβούλου (έλαβε παράταση η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση λόγω χλιαρού ενδιαφέροντος), να βρεθούν είτε στο προσκήνιο είτε στη σκιά µε κάποια µορφή εξουσίας.

Για πρώτη φορά, όπως µου λένε, δηµοσιοποιήθηκε η πάγια πρακτική να ζητείται η παραίτηση των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ ως απόρροια της αποµάκρυνσης του διευθύνοντος συµβούλου.

Με πρόσχηµα την ανάγκη αναδιοργάνωσης του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, για την οποία συµφώνησαν ο αρµόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, η διοίκηση της ΕΡΤ και η ΠΟΣΠΕΡΤ, πεντάδα αποτελούµενη από τους Νίκο Μιχαλίτση, Γιώργο Γιουκάκη, Μάχη Νικολάρα, Γιώργο Δαράκη και Νίκο Τσιµπίδα επιθυµεί ο πρόεδρος της εταιρείας Διονύσης Τσακνής να αποκτήσει υπερεξουσίες, παίρνοντας τις αρµοδιότητες που σύµφωνα µε τον νόµο έχει ο διευθύνων σύµβουλος. Και κοντά σε εκείνον να έχουν προφανώς ρυθµιστικό ρόλο οι πέντε. «Εφυγε ο Ταγµατάρχης και θέλει να γίνει εκείνος συνταγµατάρχης», µου µετέφερε χαρακτηριστικά φίλος ερτικός, που σχολίαζε την επικείµενη αναδιάρθρωση της δηµόσιας τηλεόρασης.

Ούτε μαζικό ούτε δημοκρατικό!

Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζικό και δημοκρατικό κόμμα; Κατά τον Κώστα Χρυσόγονο, όχι! Οπως δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής (Real Fm), υπάρχει ανάγκη πλέον οι αποφάσεις «να λαμβάνονται πιο κοντά στη βάση και σε μεγαλύτερη απόσταση από την κορυφή».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι στο καταστατικό υπάρχει ο θεσμός του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Γενικά, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε μεγαλύτερη επαφή και μικρότερη απόσταση με τη βάση του κόμματος, η οποία πρέπει να διευρυνθεί».

Ο Χρυσόγονος πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες εγγραφής των μελών του ΣΥΡΙΖΑ τελούν υπό την έγκριση της αρμόδιας τοπικής οργάνωσης, πράγμα το οποίο παραπέμπει «στον προηγούμενο αιώνα».

Μαξίμου ακούει;