Στον απόηχο του προγραμματικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η συζήτηση στη Βουλή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για τη Φώφη Γεννηματά να συνεχίσει να «παράγει ειδήσεις». Με αυτόν τον γνώμονα, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, έριξε το γάντι των εκλογών και εμφανίστηκε ενωτική, παρουσιάζοντας τη Συμπαράταξη ως τη δύναμη που με τη στήριξη των πολιτών μπορεί να επιβάλει την εθνική συνεννόηση.
Σε σκληρό τόνο η Γεννηματά, απαριθμώντας τους στόχους που δεν κατάφερε να εκπληρώσει η κυβέρνηση, χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση «αποτυχία» με «τελικό σκορ ήττα 5-0» –«λες και δεν βλέπουν οι πολίτες ότι αντί να φορέσετε εσείς γραβάτα, σας φόρεσαν οι άλλοι φέσι, κύριε Πρωθυπουργέ», ανέφερε σε μια προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ για άλλη μια φορά κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από εκλογές». Παράλληλα, μίλησε με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο κάνοντας αναφορά στη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση «Noor 1» και τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη. «Η υπόθεση αυτή θα σας κατατρέχει. Πέρα από τον κ. Καμμένο, και τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρωθυπουργό που δεν μπορεί να κρατήσει αποστάσεις. Τίποτε δεν θα σώσει ούτε εσάς ούτε τα πειθήνια όργανά σας που διασύρουν τον θεσμό της Δικαιοσύνης, γνωστά στελέχη της Δεξιάς», τόνισε χαρακτηριστικά η Γεννηματά.
Συνεχίζοντας την προσπάθειά της να μετατρέψει τη ΔΗΣΥ σε δύναμη εγγύησης της ενότητας του προοδευτικού χώρου, η Γεννηματά κράτησε ίσες αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λαΐκισαν, δίχασαν, αποδυνάμωσαν την εθνική προσπάθεια πότε στις πλατείες, στα Ζάππεια, και τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας ενίσχυση της ΔΗΣΥ σε μια «κυβέρνηση με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Το ίδιο μήνυμα θέλησε να περάσει και στη δευτερολογία της όπου εκμεταλλευόμενη την αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την προέλευση της τρομοκρατίας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη συζήτηση «αδιανόητη» και «απαράδεκτη», καθώς «στέλνουμε το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί –ούτε απέναντι στην τρομοκρατία –να συνεννοηθεί και να διαμορφώσει ένα ενιαίο και αποτελεσματικό μέτωπο».
Από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής της ΔΗΣΥ υπερασπίστηκε ακόμα μια φορά τον Κώστα Σημίτη για τις επιθέσεις που δέχεται, τις οποίες συνέδεσε ευθέως με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου. «Δεν θα σταματήσετε τη ραγδαία φθορά σας με αθλιότητες, κατασκευασμένα δημοσιεύματα και επιθέσεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων. Αυτή είναι μια πολιτική κατάντια. Επιθέσεις στον πρωθυπουργό της χώρας που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θωράκισε τη χώρα δεν πιάνουν, πέφτουν στο κενό», διεμήνυσε σε έντονο ύφος και με το βλέμμα στα κυβερνητικά έδρανα.
«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ». Ο Σταύρος Θεοδωράκης κινήθηκε στον απόηχο του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ. «Η Ελλάδα χρειάζεται μια προοδευτική επανάσταση», ήταν το κύριο μήνυμά του και συνέχισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Πάνο Καμμένο, αλλά και στην επικοινωνιακή γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ: «Σας άκουγα κ. Τσίπρα στον ΣΕΒ να λέτε: “να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις”, “να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές”… Σε ποιους απευθύνεστε; Στη μισή κοινωνία που αποκαλούσατε προδότες; Εκτός αν μιλάγατε στους υπουργούς σας; Στον κ. Καμμένο και τον κ. Πολάκη…».
Σφυροκόπημα και σκληρό ροκ κατά του Αλέξη Τσίπρα ήταν η τακτική που ακολούθησε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Εστίασε τα πυρά του στον ταξικό χαρακτήρα της συμφωνίας η οποία «όχι μόνο δεν αποτελεί το “τέλος των θυσιών” του ελληνικού λαού όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κύκλου έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, μια αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο γ.γ. του ΚΚΕ.
Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του περιέγραψε την πρόσφατη συμφωνία ως «συμφωνία ντροπής», ενώ ευχήθηκε με γλαφυρό τρόπο να βοηθήσει ο Θεός και να προκύψει μια άλλη, «σοβαρή κυβέρνηση» για τη χώρα.