Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στις 20 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε όρεξη για πολλά λόγια. Το έδειχνε άλλωστε η γλώσσα του σώματος. Η φράση του όμως προς τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες «θα τα πούμε στη Βουλή και νομίζω ότι ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε» ήταν αποκαλυπτική για το πού θα επικεντρωθεί στη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία δεν θα περιοριστεί μόνο στη συμφωνία με τους δανειστές. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό για την αποτυχημένη, όπως την χαρακτηρίζει η Πειραιώς, συμφωνία στο Eurogroup. Ταυτόχρονα, θα ζητήσει επιτακτικά από τον Αλέξη Τσίπρα συγκεκριμένες απαντήσεις και διευκρινίσεις προκειμένου ο λαός να έχει πλήρη γνώση για όσα συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές.

Κομματικές πηγές επισημαίνουν προκαταβολικά ότι η γλώσσα απέναντι στον Πρωθυπουργό για τα κυβερνητικά πεπραγμένα θα είναι σκληρή. Κι αυτό διότι η σημερινή αντιπαράθεση στη Βουλή είναι η τελευταία των δύο αρχηγών και το γαλάζιο επιτελείο επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να συντηρήσει τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται ύστερα από αίτημα της ΝΔ, κίνηση που φανερώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση την αξιολογεί ως ακόμη ένα όπλο στην προσπάθειά της να στριμώξει κι άλλο τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει στον Πρωθυπουργό –όπως κάνουν συστηματικά τις τελευταίες ημέρες όλοι οι βουλευτές και τα υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης –ότι η κυβέρνηση με την πρόσφατη συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης έδωσε τα πάντα και δεν πήρε τίποτα. Επιπλέον, θα τον κατηγορήσει εκ νέου πως ενώ υποσχόταν λύση στο χρέος και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τελικά δεν πέτυχε τίποτα από τα δύο.

Εκτενής αναμένεται η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα βαριά μέτρα μέχρι το 2022 και στο σκληρότατο Μνημόνιο που περιμένουν τους πολίτες με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης –όπως επισημαίνεται από την Πειραιώς –πρόκειται να καυτηριάσει το γεγονός πως για την πολυετή λιτότητα που φέρνει στη χώρα η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα.

Παράλληλα, με την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ θα καταστήσει σαφές πως ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας για την κακή συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αμέσως μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου η ΝΔ έχει τονίσει επανειλημμένως πως ο Πρωθυπουργός πρέπει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό.

Ακόμη, ο αρχηγός της ΝΔ πρόκειται να ζητήσει διευκρινίσεις και πειστικές απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του και για τις ουρές της συμφωνίας που δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως και ενδεχομένως κρύβουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πολίτες.

ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ. Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται η σημερινή συζήτηση να αποτελέσει ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκτοξεύσει τα πυρά του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για μία σειρά άλλα θέματα. Την περασμένη εβδομάδα η Πειραιώς κλιμάκωσε την επίθεσή της στους κυβερνώντες για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην ποινική υπόθεση του «Noor 1», για τους συμβασιούχους αλλά και τους χειρισμούς Τόσκα στα Εξάρχεια. Συνακόλουθα είναι πιθανόν κάποιο απ’ αυτά να σχολιαστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της γενικότερης αυστηρής κριτικής του προς τη συγκυβέρνηση.