Αμαρτίες γονέων

Φταίει η ζέστη; Σίγουρα όχι. Αν εσύ ο γονιός δεν μπορείς να σεβαστείς τα παιδιά σου, δεν μπορείς να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και δεν είσαι σε θέση να διαχειριστείς την επιτυχία ή την αποτυχία, μόνο οι καιρικές συνθήκες δεν μπορεί να φταίνε.

Προσωπικά δεν μου προξένησε έκπληξη ο χθεσινός καβγάς των γονιών αθλητριών του Φάρου Κερατσινίου και του Παναθηναϊκού, κατά τη διάρκεια της απονομής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κορασίδων στον Βόλο. Τα έχω δει και με διαφορετικές καιρικές συνθήκες, αλλά και σε άλλα αθλήματα.

Δεν έχει σημασία ποιος άρχισε τον καβγά, αν ήταν γονιός από τον Φάρο ή τον Παναθηναϊκό. Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους είναι η έκφραση στα πρόσωπα των νεαρών κοριτσιών που κλαίγοντας, παρακαλούσαν τους γονείς να σταματήσουν να παίζουν ξύλο.

Ζούμε στη χώρα που δεν υπάρχει αθλητική παιδεία σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, ενώ εμείς οι γονείς έχουμε μάθει να μεταφέρουμε την ευθύνη σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό μας.

Μας φταίει ο δάσκαλος, ο καθηγητής, ο προπονητής, ο διαιτητής. Μιλάμε για το περιβόητο σύστημα, χωρίς να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε ότι εμείς το δημιουργήσαμε. Με την καθημερινή συμπεριφορά μας, με την ψήφο μας. Πόσοι από εμάς φροντίσαμε, πριν πατήσει για πρώτη φορά το παιδί το πόδι του στο χορτάρι ή το παρκέ, να του μάθουμε τη σωστή φίλαθλη συμπεριφορά, τον σεβασμό προς τον αντίπαλο, γενικά πόσο σημαντικό είναι το ευ αγωνίζεσθαι;

Δικαίως θα αναρωτηθείτε, μα ως λαός έχουμε κοινωνική παιδεία; Μόνο ο αθλητισμός είναι το πρόβλημα; Οχι βέβαια… Αν πραγματικά υπήρχε παιδεία δεν θα είχαμε σκλαβωθεί στα Μνημόνια, θα ήμασταν συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, θα ξέραμε τον τρόπο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και δεν θα δείχναμε τόσο εύκολα με το δάκτυλο τον συμπολίτη μας.

Αγνοια

Πολλές φορές έχει τύχει να κάθομαι στην εξέδρα, σε αγώνα παιδικού ή εφηβικού και να ακούω τους γονείς να φωνάζουν στο παιδί τους ότι πρέπει να μαρκάρει πιο δυνατά ή ότι δεν πρέπει να πασάρει, αλλά να προχωρήσει μόνο του. Κι ακόμα, να κατηγορούν άλλα παιδιά για τον τρόπο που παίζουν. Φυσικά, αν αυτά τα παιδιά μάθουν να ακούν περισσότερο τον πατέρα και όχι τον προπονητή δεν πρόκειται ποτέ να παίξουν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ.

Υστερόγραφο

Οσοι γονείς άρχισαν να καβγαδίζουν χθες στον Βόλο θα ζητήσουν άραγε συγγνώμη από τα παιδιά τους; Θα καταλάβουν ότι με τη συμπεριφορά τους αυτά τα κορίτσια δεν χάρηκαν το μετάλλιο για το οποίο αγωνίστηκαν όλη τη χρονιά; Απίθανο, μάλλον!

Ελληνόπουλα

Το Γουίμπλεντον είναι το σημαντικότερο τουρνουά τένις της σειράς Γκραν Σλαμ και αποτελεί τον στόχο κάθε αθλητή. Ετσι μόνο θετικό μπορεί να είναι το γεγονός ότι το ελληνικό τένις έχει διπλή εκπροσώπηση στη φετινή διοργάνωση. Την 21χρονη Μαρία Σάκκαρη, που θα αγωνιστεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά (πέρυσι αποκλείστηκε στον 2ο γύρο), αλλά και τον 19χρονο Στέφανο Τσιτσιπά, που θα πατήσει για πρώτη φορά το χορτάρι του Γουίμπλεντον.