Με «λίαν καλώς» βαθμολογούνται οι Ρώσοι για τη διοργάνωση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών που ουσιαστικά αποτελεί πρόβα τζενεράλε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Οι φόβοι για συμπτώματα χουλιγκανισμού και ρατσισμού στις εξέδρες δεν επιβεβαιώθηκαν, το οργανωτικό μέρος ήταν άψογο και οι εγκαταστάσεις αποδείχτηκαν λειτουργικές. Προβληματικά σημεία ήταν η μειωμένη προσέλευση ξένων φιλάθλων, η αδύναμη εθνική ομάδα της Ρωσίας αλλά και το περίφημο σύστημα VAR –οι διαιτητές που ελέγχουν τις επίμαχες φάσεις από το βίντεο και συμβουλεύουν τον άρχοντα του αγώνα.

«Είναι αλήθεια πως περιμέναμε περισσότερους ξένους φιλάθλους» παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης Αλεξέι Σορόκιν. «Είναι κάτι που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε πως ήταν ένα πολύ επιτυχημένο τουρνουά».

Σε συνέντευξή του στο Sky Sports News, ο ρώσος αξιωματούχος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της συμπεριφοράς των φιλάθλων, επισημαίνοντας πως δεν σημειώθηκε ούτε ένα απρόοπτο.

«Πολύς κόσμος δεν το περίμενε. Δεν σημειώθηκε ούτε ένα περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς. Ενα στάδιο 60.000 θέσεων στην Αγία Πετρούπολη φώναζε “Καμερούν, Καμερούν”, απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες που έχουν ακουστεί στο παρελθόν. Αυτό δεν μπορεί να οργανωθεί, δεν μπορούμε να κανονίσουμε να φωνάζουν 60.000 άνθρωποι για το Καμερούν».

Σύμφωνα με τον Σορόκιν, ο ξένος Τύπος είναι υπεύθυνος για τη διόγκωση του θέματος του χουλιγκανισμού στη Ρωσία, τονίζοντας πως τα κρούσματα είναι ανάλογα με ό,τι συμβαίνει και στις άλλες χώρες.

Το βίντεο ριπλέι ήταν ασφαλώς ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

Οι επικεφαλής της διεθνούς διαιτησίας παραδέχονται πως ο τρόπος που λειτουργεί, με την ενδοσυνεννόηση των βοηθών που βρίσκονται μπροστά στο βίντεο και τον διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο, προκαλεί ένα κομφούζιο στους φιλάθλους και τους ποδοσφαιριστές.

Ωστόσο, με τη βοήθειά του VAR στους αγώνες των ομίλων ελήφθησαν έξι αποφάσεις που άλλαξαν τη ροή του αγώνα και άλλες 29, διορθώνοντας σημαντικά λάθη. Τα λάθη περιορίστηκαν, αλλά δεν εξαλείφθηκαν και ούτε πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, παραδέχεται ο επικεφαλής των διαιτητών Μάσιμο Μπουζάκα.

Στο ματς της Γερμανίας με το Καμερούν αποβλήθηκε λάθος αφρικανός ποδοσφαιριστής, παρά τη βοήθεια του VAR, για να διορθωθεί η απόφαση στη συνέχεια. Ο προπονητής του Καμερούν πάντως, ακόμα και μετά το ματς, δεν κατάλαβε τι ακριβώς είχε συμβεί.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο εμφανίστηκε πλήρως ικανοποιημένος από το VAR και σχεδόν προεξόφλησε τη χρήση του για τους αγώνες του Μουντιάλ το επόμενο καλοκαίρι.

Ενα από τα θέματα που απασχολούν τη FIFA είναι η χαμηλή δυναμικότητα της εκπροσώπου των διοργανωτών.

Μια καλή πορεία της Ρωσίας θα βοηθούσε σημαντικά στον ενθουσιασμό των φιλάθλων για το Μουντιάλ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι Ρώσοι ωστόσο παραδέχονται πως το επίπεδο των παικτών τους είναι χαμηλό σε σχέση με τις καλές εθνικές ομάδες, προετοιμάζοντας ουσιαστικά τους φιλάθλους για μια πρόωρη έξοδο, αντίστοιχη με αυτή στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, αλλά και στα δύο προηγούμενα Euro και το Μουντιάλ.

Στα θέματα της ασφάλειας οι Ρώσοι πήραν άριστα. Ο έλεγχος των φιλάθλων στα στάδια ήταν εξονυχιστικός, χωρίς όμως να δημιουργούνται τεράστιες ουρές. Πολύ καλά λειτούργησαν και οι συγκοινωνίες, ενώ όσοι είχαν προμηθευτεί εισιτήρια των αγώνων μπορούσαν να μετακινηθούν δωρεάν με τα δημόσια μέσα. Κάτι ανάλογο θα γίνει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι Γερμανοί έκαναν σαφές πως είναι ικανοί να υπερασπιστούν τον τίτλο που κατέκτησαν στο Μαρακανά το 2018, ακόμα κι αν κατεβάσουν δεύτερη ομάδα, όπως έκαναν στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Η «σκιώδης ομάδα» του Γιόαχιμ Λεβ έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και σίγουρα έχει κερδίσει δύο παίκτες για το Μουντιάλ του 2018, τον Λέον Γκορέτσκα και τον Τίμο Βέρνερ.