Προχωρά η ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί ο αγοραστής των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία. Αυτό δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο Reuters o διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση του αγοραστή της Banca Romaneasca. Η πώληση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων λίγων μηνών, θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας και θα είναι επωφελής για τη ρευστότητα» τόνισε ο Φραγκιαδάκης. Η Εθνική Τράπεζα προχωρά στην πώληση θυγατρικών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να επικεντρωθεί στις τραπεζικές της εργασίες εντός της Ελλάδας. Ειδικά για την Banca Romaneasca, η οποία διαθέτει δίκτυο 110 υποκαταστημάτων και στην οποία η Εθνική κατέχει το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου, ο αγοραστής θα αποπληρώσει δάνειο 550 εκατ. ευρώ που έχει δανειστεί η τράπεζα από την Εθνική, ποσό το οποίο θα ενισχύσει κεφαλαιακά την ελληνική τράπεζα. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ανέφερε ότι σύμβουλός της στη διαδικασία πώλησης είναι η Credit Suisse.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως δηλώνει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, έχει ολοκληρώσει πάνω από το 90% του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Ηδη οι αποεπενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν οδηγήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας περίπου στο 18%, δίνοντάς της ένα ισχυρό πλεονέκτημα ενόψει και των νέων stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018.