Το τοπίο που καταγράφει την πορεία των βάσεων φέτος είναι αν μη τι άλλο πολύχρωμο, αφού οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα δουν στα τέλη Αυγούστου άλλες σχολές να αυξάνουν τα μόρια εισαγωγής και σε άλλες οι βάσεις να «ξεφουσκώνουν». Αυτά είναι και τα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που επεξεργάστηκε το υπουργείο Παιδείας.
Μάλιστα, η ανακοίνωσή τους επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει με βάση τα πρώτα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των γραπτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 83,45% των υποψηφίων στην Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψε στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης κάτω από τη βάση.
Το αντίστοιχο ποσοστό το 2016 ήταν 77,89%. Είναι ενδεικτικό πως στο ίδιο μάθημα το απόλυτο «19-20» έπιασαν μόλις 35 μαθητές σε σύνολο 20.425 υποψηφίων στο συγκεκριμένο μάθημα. Τα Μαθηματικά ήταν μάθημα – παγίδα και για τους υποψηφίους στις θετικές σπουδές, αφού περίπου 1 στους 2 είδε στο γραπτό βαθμολογία έως 10. Καλύτερες ήταν οι επιδόσεις στα Αρχαία και Ιστορία Κατεύθυνσης συγκριτικά με την περσινή χρονιά.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου και λαμβάνοντας υπόψη άλλα πέντε βασικά κριτήρια, ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο και Ανθρωπιστικών Σπουδών Αντώνης Φλωρόπουλος δίνει τις τελικές εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων.
Η ανάλυση έλαβε υπόψη τόσο την κλιμάκωση βαθμολογίας στα εξεταζόμενα μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου όσο και την κλιμάκωση βαθμολογίας στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κάθε Επιστημονικού Πεδίου.
Παράλληλα, συνυπολογίστηκαν οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, η αντιστοιχία προσφερόμενων θέσεων και αριθμών υποψηφίων, αλλά και η σειρά προτίμησης των σχολών, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Ετσι αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Σημαντική πτώση στις σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου που θα είναι πιο έντονη στις μεσαίες σχολές και λιγότερο έντονη στις υψηλές. Αυξομειώσεις στις σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Αύξηση των βάσεων σε όλες σχεδόν τις σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου και πολύ ισχυρή πτώση στις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου.
1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Φέτος προσήλθαν στις εξετάσεις 3.474 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι, ενώ έχουμε και μείωση των προσφερόμενων θέσεων.
Στις σχολές υψηλής ζήτησης όπου ανήκουν οι νομικές σχολές θα συναντήσουμε χαλαρή αύξηση των βάσεων λόγω κυρίως μείωσης θέσεων, ενώ στις υπόλοιπες οι βάσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις.
Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης (ανθρωπιστικών σπουδών) που δήλωσαν και διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά και τα Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας ευνοούνται γιατί η εισαγωγή στα παιδαγωγικά τμήματα θα γίνει από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο.
2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Προσήλθαν στις εξετάσεις 2.736 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι, ενώ στις υψηλόβαθμες σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουμε και μείωση θέσεων.
Αντίστοιχα στα ΤΕΙ προσφέρονται περισσότερες θέσεις.
Τα Μαθηματικά Προσανατολισμού, όπως άλλωστε αναμενόταν, προκάλεσαν ισχυρό «καύσωνα» στις βάσεις και αναμένεται να πιέσουν πολύ τις βάσεις προς τα κάτω. Οι σχολές που βρίσκονται στην κορυφή, όπως για παράδειγμα τα πολυτεχνεία, θα αισθανθούν λιγότερη πίεση από αυτή των σχολών της περιφέρειας.
Θα υπάρξουν σχολές που θα κατεβάσουν τον πήχη ακόμα και 1.000 μόρια, όπως οι σχολές της περιφέρειας. Στα ΤΕΙ θα δούμε να εισάγονται και υποψήφιοι με βαθμολογίες ακόμα και μικρότερες από 6.000 μόρια.
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Εδώ ανήκουν οι σχολές υγείας όπως οι ιατρικές, οι σχολές Βιολογίας κ.λπ. Κάθε χρόνο το Πεδίο αυτό το επιλέγουν συνήθως οι άριστοι μαθητές που δεν επηρεάζονται πολύ από τη δυσκολία των θεμάτων.
Οι βάσεις θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2016 με μικρές αυξομειώσεις.
Τα θέματα της Χημείας και της Βιολογίας δεν φαίνεται να κάνουν ζημιά στις βάσεις των ιατρικών, κυρίως, σχολών και μια πτώση χαμηλότερη των 100-150 μονάδων δεν είναι ορατή. Στις άλλες σχολές θα υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις με απόκλιση ± 100 μόρια από τις περσινές.
4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Θα υπάρξουν αυξομειώσεις, με μικρότερη αύξηση στις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στις σχολές της περιφέρειας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε σχεδόν διπλάσιους υποψηφίους από τον περασμένο χρόνο, στα πολύ εύκολα θέματα που δόθηκαν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που μαζί με τη Νεοελληνική Γλώσσα δίνουν τα περισσότερα μόρια και στο γεγονός ότι τις θέσεις καταλαμβάνουν κατά μεγάλη πλειονότητα οι υποψήφιοι του 1ου Επιστημονικού Πεδίου που τα θέματα δεν χαρακτηρίστηκαν δύσκολα.
Οι υποψήφιοι θετικών σπουδών και σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής για να διεκδικήσουν μια θέση πρέπει να εξεταστούν στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, που κάθε άλλο παρά είναι ελκυστική για αυτούς.
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Ο υποψήφιοι του Πεδίου αυτού στο οποίο ανήκουν οι σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής θα αισθανθούν το ταρακούνημα των βάσεων πολύ πιο έντονα από τους υπόλοιπους υποψηφίους των άλλων Πεδίων.
Τα Μαθηματικά Προσανατολισμού προκάλεσαν σεισμό με πολλά ρίχτερ και κατάφεραν να γκρεμίσουν τις βάσεις προς τα κάτω. Σημειώνουμε ότι στο μάθημα αυτό έγραψε κάτω από τη βάση το 83,45%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους του 2ου Πεδίου είναι 56,25%.
Το φαινόμενο αυτό θα είναι έντονο σε όλες τις σχολές του Πεδίου αυτού και θα υπάρξουν, μάλιστα, σχολές που θα χαμηλώσουν τον πήχη περισσότερο από 1.000 μόρια.
Βέβαια στις σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης η πτώση των βάσεων θα προσεγγίσει τα 400-600 μόρια στις περισσότερες.
Η μεγαλύτερη πτώση θα είναι στις σχολές της περιφέρειας. Οι υποψήφιοι του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δικαιολογημένα διαμαρτύρονται γιατί καλούνται να εξεταστούν στα ίδια θέματα Μαθηματικών και στην ίδια ύλη που εξετάζονται οι υποψήφιοι του 2ου Πεδίου.
Εξάλλου τα θέματα των Μαθηματικών Προσανατολισμού που προκάλεσαν πανικό έχουν έντονο άρωμα Τριγωνομετρίας, η οποία δεν έχει να προσφέρει και τίποτα σε τελική ανάλυση στους υποψήφιους οικονομολόγους.
Οι υποψήφιοι του 2ου Πεδίου θετικών σπουδών εξετάζονται και στη Φυσική, όπου η επαφή με στοιχειώδες γνώσεις Τριγωνομετρίας είναι απαραίτητη. Οι υποψήφιοι όμως οικονομολόγοι δεν έχουν καμία επαφή με τη Φυσική και επομένως για τον λόγο αυτόν μειονεκτούν σημαντικά.