Οι Ευρωπαίοι πίνουν το περισσότερο αλκοόλ στον κόσμο και εξαιτίας του διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων μορφών καρκίνου του πεπτικού, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.
Όπως αποκαλύπτει, ο μέσος Ευρωπαίος πίνει από ένα έως τέσσερα ποτά την ημέρα, τα οποία είναι αρκετά για να αυξηθεί ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρκίνου του παχέος εντέρου και του οισοφάγου.
Όσοι, δε, πίνουν πάνω από 4 ποτά τη ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του ήπατος, του στομάχου και του παγκρέατος.
Σε καμία χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει μικρή κατανάλωση αλκοόλ (κατά μέσον όρο κάτω από 1 ποτό κατ’ άτομο την ημέρα).
Ευρωπαίοι «πρωταθλητές» στην κατανάλωση αλκοόλ αναδεικνύονται οι Λιθουανοί με 3,2 ποτά την ημέρα, ενώ οι Έλληνες έχουν την τρίτη χαμηλότερη κατανάλωση στην Ευρώπη (λιγότερο από εμάς πίνουν μόνο Ιταλοί και οι κάτοικοι της Μάλτας).
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει η έκθεση Alcohol and Digestive Cancers Across Europe: Time for Change,την οποία συνέταξαν ειδικοί από τον οργανισμό United European Gastroenterology (UEG), μέλη του οποίου είναι οι ευρωπαϊκές επιστημονικές εταιρείες που ασχολούνται με τα νοσήματα του πεπτικού.
Οι ερευνητές της UEG ανέλυσαν στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ στον κόσμο, με 11,2 λίτρα αλκοόλ κατ’ άτομο τον χρόνο. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα.
Οι Αμερικανοί πίνουν 20% λιγότερο αλκοόλ απ’ ό,τι οι Ευρωπαίοι, ενώ ο μέσος Αφρικανός πίνει τη μισή ποσότητα.
Επιπλέον, ένας στους πέντε Ευρωπαίους ηλικίας άνω των 15 ετών πίνει πολύ (πάνω από 4 οινοπνευματώδη ποτά) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Οι ειδικοί συνιστούν κατανάλωση ενός ή το πολύ δύο ποτών την ημέρα, κατά προτίμηση κρασιού, για την διαφύλαξη της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά όταν το θέμα είναι ο καρκίνος «δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χελένα Κορτέζ-Πίντο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.
Και συνέχισε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το αλκοόλ είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για τους καρκίνους του πεπτικού, αλλά η αλήθεια είναι πως έχουμε ισχυρά επιδημιολογικά δεδομένα για τη συσχέτισή τους».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν ένας στους τέσσερις θανάτους από γαστρεντερικές νόσους μπορεί να αποδοθεί στην κατανάλωση αλκοόλ.
Η κατάταξη των χωρών
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, την μεγαλύτερη μέση κατανάλωση αλκοόλ έχει η Λιθουανία με 3,2 ποτά την ημέρα.
Ακολουθούν η Τσεχία και η Ρουμανία με 2,4 ποτά την ημέρα, ενώ Βρετανία, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία έχουν μέση κατανάλωση 2,1 ποτά την ημέρα.
Σε Γαλλία και Γερμανία η μέση κατανάλωση είναι 2 ποτά την ημέρα και στην Ιρλανδία 1,9 ποτά – όσο και ο μέσος όρος για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Στην Ελλάδα η μέση κατανάλωση είναι περίπου 1,4 ποτά την ημέρα, ενώ η χαμηλότερη απ’ όλες τις χώρες παρατηρείται σε Ιταλία και Μάλτα με 1,3 ποτά ημερησίως.