Για τον Αλέξη Τσίπρα η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν μια ακόμη ευκαιρία για να αναδείξει ένα δίπολο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη –και έτσι σχεδιάστηκε και από το Μαξίμου. Με τη βεβαιότητα ότι αντί της οικονομίας θα κυριαρχήσει η υπόθεση Καμμένου για το «Noor 1», ο Πρωθυπουργός συμπύκνωσε την αξιολόγηση της απόφασης του Eurogroup στην πρωτολογία του και μετέτρεψε συνειδητά τη δευτερολογία του σε προσωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο της ΝΔ, καλύπτοντας απόλυτα τον υπουργό Αμυνας στη λογική των κυβερνητικών ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών.

Είναι προφανές ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής απορρίφθηκε προκειμένου να αποφευχθούν παρενέργειες που θα μπορούσαν να κλονίσουν την κυβερνητική συνοχή. Η αντίδραση του Πρωθυπουργού, εξάλλου, ο οποίος ανέσυρε ξανά σκελετούς από την ντουλάπα, επιβεβαιώνει ότι με στόχο να προστατευθούν οι κυβερνητικές γραμμές άμυνας το Μαξίμου δεν θα διστάσει να αξιοποιήσει τη σκανδαλολογία για να πολώσει το κλίμα εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.

Ειδικά για την υπόθεση Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να την υποβαθμίσει, αποφεύγοντας επιδεικτικά να απαντήσει εάν ήταν κοινωνός της πρωτοβουλίας του υπουργού Αμυνας να επικοινωνήσει με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη –και σε ατή τη γραμμή θα εξακολουθήσει να κινείται.

Παράλληλα, θέλοντας για μια ακόμη φορά να ξυπνήσει αντιδεξιά αντανακλαστικά στο ακροατήριό του, ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε τις διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς και Δεξιάς και καταλόγισε στον Μητσοτάκη ότι θέλει να κάνει την Ελλάδα «Βρετανία της Θάτσερ ή Χιλή του Πινοτσέτ». Ενδεικτικά ήταν τα σχόλια κομματικών στελεχών μετά την ομιλία Τσίπρα, τα οποία έκαναν λόγο για τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, με δύο αντίπαλα σχέδια για το μέλλον της χώρας.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Τσίπρας θέλησε να μιλήσει στο θυμικό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας αρνητικά στην κριτική των αντιπάλων ότι είναι «γεννημένοι βουλευτές» ή ότι ψηφίζουν τα πάντα για να παραμείνουν στην καρέκλα τους. Παράλληλα, ποντάροντας ξανά στην πόλωση, επιχείρησε να «χρεώσει» στη ΝΔ τη Χρυσή Αυγή με αφορμή τη δήλωση Μητσοτάκη στο Politico περί «αριστερής τρομοκρατίας», αφήνοντας μάλιστα να αιωρείται στην ατμόσφαιρα ότι η ΝΔ διαθέτει υπόγειες σχέσεις με την οργάνωση.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ! Για την οικονομία, τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ξανά στη δική του εκδοχή για την απόφαση του Eurogroup, θέλοντας να χτίσει ένα success story που «ξεκλειδώνει» τις επενδύσεις και την επιστροφή στην ανάπτυξη και οδηγεί στην έξοδο από την επιτροπεία και τα Μνημόνια. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η συμφωνία συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα για το χρέος, καίτοι ακόμη και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γιώργος Χουλιαράκης, δηλώνουν το αντίθετο.