Μια κυβερνητική πλειοψηφία χαμένη σε ένα δικό της σύμπαν, στο οποίο δίνουν τον τόνο δύο βασικοί υπουργοί της, ο Πάνος Καμμένος και ο Παύλος Πολάκης, αναδείχθηκε μέσα από τη χθεσινή μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.
Η πλήρης στήριξη που τους παρέσχε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «στοχοποίηση και λασπολογία απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη», επιβεβαιώνει εν πολλοίς ότι ο Πρωθυπουργός συντάσσεται –και επιβάλλει και στην κυβέρνηση να την υιοθετήσει –με μια «γραμμή» που μπορεί προσεχώς να προκαλέσει εσωκομματικά ρήγματα.
Εν μέσω των πολιτικών αναταράξεων που προκαλεί τόσο η εμπλοκή του υπουργού Αμυνας στην υπόθεση του ισοβίτη Γιαννουσάκη όσο και οι επιθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κατά της Δικαιοσύνης, ο Πρωθυπουργός προσήλθε στην αναμέτρηση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που προκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια σαφή επιδίωξη: να καλύψει πολιτικά τα κυβερνητικά του στελέχη που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των επιθέσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους αμφιλεγόμενους χειρισμούς τους και να αποσείσει από πάνω του την κατηγορία που του αποδίδεται για κυβερνητικές παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.
ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ευθύς εξαρχής υπό την (πολιτική) προστασία του τον υπουργό Αμυνας «γιατί έκανε το… μεγάλο έγκλημα να παροτρύνει κάποιον που ισχυριζόταν πως έχει στοιχεία για τη μεγάλη υπόθεση, τη μεγαλύτερη υπόθεση πανευρωπαϊκά εμπορίας ναρκωτικών, να τα δώσει στη Δικαιοσύνη για να διαλευκανθεί η υπόθεση», όπως είπε, ενώ απέρριψε την πρόταση-πρόκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση, περιοριζόμενος να τον καλέσει αν έχει οποιαδήποτε ένδειξη ή στοιχείο να το καταθέσει στη Δικαιοσύνη. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Πηγαίνετε στη Δικαιοσύνη να καταθέσετε ό,τι έχετε» είπε χαρακτηριστικά. Βεβαίως παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι υπήρξαν συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν ήταν ενήμερος εξαρχής και αν έλαβε γνώση του περιεχομένου τους. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι πράγματι ο Καμμένος συνομίλησε «με κάποιον που βρίσκεται στις φυλακές, όταν αυτός του ζήτησε βοήθεια προκειμένου να μιλήσει και να μαρτυρήσει, όπως έλεγε, για να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση» και ότι ο υπουργός Αμυνας «του είπε να πάει στη Δικαιοσύνη και να πει ό,τι γνωρίζει».

Πάντως παραδέχθηκε ότι «προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε έναν κατάδικο», ενώ και ο Πάνος Καμμένος στην παρέμβασή του άφησε ανοιχτό το αν ευσταθούν όσα έχει υποστηρίξει ο ισοβίτης περί εμπλοκής Μαρινάκη, λέγοντας ότι «μπορεί να αποδειχθεί, μπορεί και όχι». Πολιτικά ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών ως προς την επιλογή του να στηρίξει τους υπουργούς του. Ετσι αντεπιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ όταν μίλησε για «θεσμική χυδαιότητα» του Παύλου Πολάκη, ορθώνοντας ασπίδα προστασίας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. «Θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμη και σε σεβαστές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους, στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» είπε, επιχειρώντας να μειώσει τον αντίκτυπο από τις σχετικές αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο δικαστικό σώμα και στα κόμματα. «Θεσμική χυδαιότητα είναι να μετατρέπεις μια παράταξη, η οποία έχει μια ιστορία στον τόπο, σε βραχίονα επιχειρηματικών συμφερόντων στη Βουλή» είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.