Στο μάτι του κυκλώνα της πολιτικής αντιπαράθεσης που εκτυλίχθηκε στη Βουλή βρέθηκαν ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, τους οποίους κάλυψε πλήρως ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εξαρχής στο στόχαστρό του τους δύο υπουργούς καθώς και τις ευθύνες που απορρέουν για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον οποίο προκάλεσε να απαντήσει αν ήταν εν γνώσει του οι συνομιλίες Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη για την υπόθεση του «Noor 1». «Πείτε το, δεν είναι κακό. Ή το γνωρίζατε, οπότε έχουμε ανάμειξη σε επίπεδο Πρωθυπουργού, ή δεν το γνωρίζατε, οπότε ο υπουργός Αμυνας έχει αυτονομηθεί πλήρως και δεν πρέπει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη σας» ήταν το κρίσιμο ερώτημα. Προκάλεσε ευθέως, δε, τον Πρωθυπουργό να δεχθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα Καμμένου, κάτι που αρνήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «είναι το λιγότερο άστοχο να προτείνεται Εξεταστική Επιτροπή ενώ η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη».

Παράκρουση και εκτροπή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «πολιτική παράκρουση και θεσμική εκτροπή», στοχεύοντας τους Καμμένο και Πολάκη. «Είστε μια ομάδα εξουσίας παντός καιρού και περιστάσεων» είπε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στο «ύφος και το ήθος, την ασχήμια της δημόσιας παρουσίας του υπουργού Εθνικής Αμυνας» και διερωτώμενος αν απολαμβάνει κάποιου είδους πολιτικό, θεσμικό και νομικό ακαταλόγιστο, πότε «ασχημονώντας στο Διαδίκτυο», πότε «χρησιμοποιώντας τα στρατιωτικά ελικόπτερα σαν να είναι το χόμπι του, το παιχνίδι του» και πότε έχοντας αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών. Κατήγγειλε, μάλιστα, παραβίαση της διάκρισης εξουσιών με την κάλυψη του υπουργού Δικαιοσύνης και του Πρωθυπουργού.

Οσον αφορά τη θέση της ΝΔ, δήλωσε ότι «όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου, όπως κι αν λέγεται, όσο ισχυρός κι αν είναι και αν βρεθεί ένοχος να πάει φυλακή». «Μόνο που σε μια δημοκρατία αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη, αφού ολοκληρώσουν το έργο τους οι διωκτικές Αρχές. Δεν είναι δουλειά ούτε του Τσίπρα ούτε του Καμμένου ούτε του Μητσοτάκη. Η παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης αποτελεί θεσμική εκτροπή και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Με φόντο, εξάλλου, τις επιθέσεις του Παύλου Πολάκη στη Δικαιοσύνη και στους δικαστικούς λειτουργούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σταθερά στον Πρωθυπουργό, σχολίασε: «Η εξουσία σάς έχει φθείρει και σας έχει διαφθείρει πολιτικά, ώστε να έχετε αποκτήσει ανοσία σε βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές… Είναι κάτι που γίνεται δημόσια, χωρίς ντροπή και αίσθηση κινδύνου, με πρωταγωνιστή, πάντα, τον κ. Πολάκη. Δεν είναι απλά πολιτικά ανεύθυνος. Είναι και θεσμικά χυδαίος».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή και επικίνδυνη υπόθεση» τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης. «Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη “στοιχείωση”, όπως λέτε κι εσείς, για να γνωρίζετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα. Δεν ξεπερνιούνται, αλλά υπάρχουν για να συγκρατούν τις εξουσίες από αυθαιρεσίες. Αυτό λέει το Σύνταγμα, του οποίου υποτίθεται ότι ήσασταν κάθε λέξη» είπε χαρακτηριστικά στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ επέμεινε ότι «όσο αγαθές προθέσεις και να είναι οι προθέσεις να συνομιλεί κάποιος με έναν ισοβίτη, σε μια ευνομούμενη πολιτεία αυτό αφορά τη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει σε μια έρευνα όσο αγαθές και να είναι οι προθέσεις» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύγκρουση με Βορίδη. Στην παρέμβασή του ο υπουργός Αμυνας καταλόγισε στη ΝΔ ότι προστατεύει τον επιχειρηματία διότι μέσα στο κόμμα αυτό υπάρχουν άνθρωποι «που ζουν από τον κ. Μαρινάκη» και ότι «ο κ. Βορίδης είναι δικηγόρος του και πληρώνεται από αυτόν επισήμως». Ο βουλευτής της ΝΔ τον διέψευσε, ενώ τον προκάλεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις για την εμπλοκή του αντί να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση. «Είστε απολογούμενος, δεν είστε κατήγορος» του είπε, ενώ ο Πάνος Καμμένος προκάλεσε με τη σειρά του τη ΝΔ, λέγοντας «αν έχετε τ’ άντερα, καταθέστε τώρα πρόταση μομφής ή αίτημα για Προανακριτική».

Χυδαιότητες και μαντινάδες. Για «ωμή χρήση της Δικαιοσύνης για την εξυπηρέτηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης» έκανε λόγο από την πλευρά της η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «οι χυδαίες γραβάτες που αναρτά ο κ. Καμμένος για να γιορτάσει το κλείσιμο της αξιολόγησης όπως και οι υβριστικές δήθεν μαντινάδες του κ. Πολάκη εναντίον της Δικαιοσύνης δεν είναι ατυχήματα της στιγμής, αλλά μέρος της ταυτότητας που προσπαθούν να προσδώσουν στη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ».