Οι έλληνες ποδοσφαιριστές έμαθαν να αγωνίζονται στα γήπεδα της Ευρώπης. Στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα συναντήσουμε το ελληνικό στοιχείο, το οποίο κάθε χρόνο αυξάνεται και περισσότερο.

Φυσικά, δεν αναφερόμαστε μόνο σε ποδοσφαιριστές που ήδη διαγράφουν μια σημαντική πορεία, όπως οι Κώστας Μανωλάς, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ορέστης Καρνέζης.

Οι ελληνικές ομάδες έχουν αρχίσει να παραχωρούν δανεικούς έλληνες ποδοσφαιριστές σε ευρωπαϊκούς συλλόγους ώστε για να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία, ενώ και όσοι μένουν ελεύθεροι δεν διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα. Τα χρήματα μπορεί να μην είναι πάντα περισσότερα, αλλά υπάρχει η σιγουριά, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συνθήκες εργασίας.

Ο Χάρης Χαρίσης και ο Στέλιος Κίτσιου παραχωρήθηκαν δανεικοί για έναν χρόνο από τον ΠΑΟΚ στη βελγική Σιντ Τρουίντεν. Ο δανεισμός είναι για έναν χρόνο και φυσικά υπάρχει οψιόν αγοράς. Ο Κώστας Τσιμίκας θα συνεχίσει για δεύτερο χρόνο στα ευρωπαϊκά γήπεδα ως δανεικός από τον Ολυμπιακό. Πέρυσι αγωνίστηκε στην Εσμπιεργκ, ενώ τώρα θα φορέσει τη φανέλα της ολλανδικής Βίλεμ. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν παραχωρήσει δανεικό στη Λεγανές τον Δημήτρη Σιόβα. Ο 28χρονος κεντρικός αμυντικός παραχωρήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην ισπανική ομάδα, η οποία πλήρωσε τρία εκατ. ευρώ στις αρχές του καλοκαιριού για να αποκτήσει τα δικαιώματά του.

Το τουρκικό πρωτάθλημα και την Αλάνιασπορ επέλεξε για να συνεχίσει την καριέρα του ο Γιάννης Μανιάτης. Ο 30χρονος ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο δύο χρόνων και θα είναι συμπαίκτης με τον Γιώργο Τζαβέλλα, ο οποίος είναι στην τουρκική ομάδα από τον περασμένο Ιανουάριο (όταν αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ).

Σημαντική καριέρα έχει έως τώρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα και ο Τάσος Δώνης. Ο 21χρονος ποδοσφαιριστής ανήκε στη Γιουβέντους, πέρυσι αγωνίστηκε με επιτυχία στη γαλλική Νις και πριν από λίγες ημέρες παραχωρήθηκε στη Στουτγάρδη (συμβόλαιο δύο χρόνων) έναντι 4 εκατ. ευρώ.

Στη Ρωσία ετοιμάζεται να ταξιδέψει ο Στέλιος Μαλεζάς, ο οποίος έχει συμφωνήσει για δύο χρόνια με την Ανζί. Ο 32χρονος αμυντικός θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί η μεταγραφή. Στο βελγικό πρωτάθλημα και στη Μαλίν θα συνεχίσουν και φέτος ο Δημήτρης Κολοβός και ο Σωτήρης Νίνης. Η βελγική ομάδα αγόρασε τα δικαιώματα του Κολοβού από τον Ολυμπιακό παρότι είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό (ρήξη χιαστού) και δεν είναι ακόμα έτοιμος.

Στην Αυστραλία θα συνεχίσει ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός ανανέωσε τη συνεργασία του με την Μπρισμπέιν Ρόαρ στην οποία μεταγράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Παπαδόπουλος άρχισε τη διεθνή καριέρα του από την Τουρκία (Τράσμπζονσπορ), συνέχισε στην Κίνα (Σαγκάη Σενχουά), πέρασε στην Ιαπωνία (Τζούμπιλο Ιβάτα) για να καταλήξει στην Αυστραλία.

Μπάλα στα Βαλκάνια

Ελληνες ποδοσφαιριστές αγωνίζονται και σε άλλα πρωταθλήματα βαλκανικών χωρών. Ο Σάββας Γκέντσογλου θα συνεχίσει στην κροατική Χάιντουκ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε πέρυσι ως δανεικός από την Μπάρι. Πλέον ανήκει στην κροατική ομάδα και υπέγραψε συμβόλαιο δύο χρόνων.

Ο 27χρονος κεντρικός αμυντικός Γιώργος Κατσικάς άρχισε τη διεθνή καριέρα του στην Ολλανδία (Τβέντε), συνέχισε στη Δανία (Εσμπιεργκ) και φέτος συμφώνησε για δύο χρόνια με την Ντιναμό Βουκουρεστίου.

Από το πρωτάθλημα Ρουμανίας (Τίργκου Μούρες) πέρασε και ο 23χρονος αμυντικός Κώστας Ρουγκάλας, ο οποίος συμφώνησε επίσης για δύο χρόνια με τη βελγική Βέστερλο.

Συνεχίζει στο ιταλικό πρωτάθλημα ο Μάριος Οικονόμου. Ο 24χρονος διεθνής αμυντικός που ανήκει στην Μπολόνια παραχωρήθηκε δανεικός (με οψιόν αγοράς) στη νεοφώτιστη Σπαλ.