Οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας δεσμεύθηκαν να βάλουν τέλος στην ανεργία και υποσχέθηκαν περισσότερη αστυνόμευση, νέες κατοικίες και αυξημένη στήριξη για τις οικογένειες τα επόμενα οκτώ χρόνια. Χθες παρουσίασαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα, το οποίο θα φέρει την Ανγκελα Μέρκελ για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία αν κερδίσουν.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη και οι Χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, των Χριστιανοκοινωνιστών, διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αυξήσουν τους φόρους, οι οποίοι μάλιστα θα μειωθούν κατά 15 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ θα προχωρήσουν και σε επενδύσεις. Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, τα δύο κόμματα προηγούνται σταθερά έναντι των Σοσιαλδημοκρατών παρότι όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να συνεργαστούν και με κάποιο άλλο κόμμα για να κυβερνήσουν. Αυτή τη στιγμή, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές φαίνεται να συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις περίπου 40%, σχεδόν 16 ποσοστιαίες μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Χθες, πρόσθεσαν στον κατάλογο των προεκλογικών τους υποσχέσεων τον στόχο της πλήρους απασχόλησης –που ορίζουν ως ποσοστό ανεργίας κάτω του 3% –έως το 2025. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ για την παρουσίαση του προγράμματός τους, που έχει τον τίτλο: «Ευημερία και ασφάλεια για όλους». Οι θέσεις εργασίας είναι ουσιαστικής σημασίας στην αναζήτηση αυτής της «ευημερίας και ασφάλειας για όλους» πρόσθεσε. Το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την επανένωση, στο 5,5% –ο στόχος του 3% δεν έχει επιτευχθεί στη χώρα μετά το λεγόμενο «οικονομικό θαύμα», στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Οι δύο αρχηγοί ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να προσθέσουν 15.000 άτομα στην αστυνομία και ότι υποστηρίζουν την αμυντική ένωση της ΕΕ. Εκαναν επίσης γνωστό ότι σκοπεύουν να προσφέρουν 1,5 εκατ. κατοικίες κατά τη διάρκεια της επόμενης κοινοβουλευτικής θητείας και να επεκτείνουν το ευρυζωνικό σύστημα της Γερμανίας. Αυτό ανταποκρίνεται στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν, που υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι το Βερολίνο μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις στις υποδομές, κάτι που θα συμβάλει στον περιορισμό των πλεονασμάτων και αναμένεται να ευνοήσει πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.
Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσαν ότι αντιτάσσονται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Αφρική, με την αναπτυξιακή βοήθεια να αυξηθεί σε αντιστοιχία ένα προς ένα με τον αμυντικό προϋπολογισμό. Οι δύο πολιτικοί τόνισαν ότι είναι προετοιμασμένοι να συνεργαστούν στενά με τη νέα γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να αναπτυχθεί η ευρωζώνη βήμα βήμα, αντιτίθενται όμως στην αμοιβαιοποίηση των χρεών.
Η Μέρκελ δήλωσε ότι μια διευρυμένη εκδοχή του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης, θα μπορεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο σε μελλοντικές κρίσεις και, ίσως, να δράσει μόνο του –δηλαδή, αντίθετα από την περίπτωση της Ελλάδας για την οποία ζητήθηκε επίμονα από γερμανούς βουλευτές η συνεργασία με το ΔΝΤ. Την περασμένη εβδομάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Γερμανίας, ευρωπαϊκών θεσμών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αν το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.