Στο προεκλογικό τους πρόγραμμα, οι συντηρητικοί της Μέρκελ είχαν άλλη μία έκπληξη. Εσβησαν τον όρο «φιλική» στην περιγραφή της σχέσης της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από τέσσερα χρόνια, στο κοινό πρόγραμμα Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών, υπήρχε αναφορά ότι οι ΗΠΑ είναι «ο πιο σημαντικός φίλος» της Γερμανίας εκτός Ευρώπης. Το πρόγραμμα του 2013 περιέγραφε τη «φιλία» με την Ουάσιγκτον ως «ακρογωνιαίο λίθο» των διεθνών σχέσεων του Βερολίνου και γινόταν αναφορά στην ανάγκη ενδυνάμωσης των διατλαντικών οικονομικών δεσμών, μέσω της κατάργησης εμπορικών δασμών.

Ομως οι λέξεις «φιλία» και «φιλική χώρα» διαγράφηκαν από το εκλογικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε χθες από τη Μέρκελ και τον Ζεεχόφερ. Αντίθετα, οι ΗΠΑ περιγράφονται ως «ο πιο σημαντικός εταίρος» της Γερμανίας εκτός Ευρώπης. Η αλλαγή της διατύπωσης τονίζει πόσο έχουν αλλάξει προς το χειρότερο οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε δηλώσει πως η Μέρκελ «καταστρέφει» τη Γερμανία με τη μεταναστευτική πολιτική της που είχε περιγράψει ως «παράλογη».

Ερευνα του Ινστιτούτου Pew την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι μόλις το 35% των Γερμανών έχει θετική άποψη για τις ΗΠΑ, σε σύγκριση με το 57% στο τέλος της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα. Η Μέρκελ πρόκειται να φιλοξενήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο Αμβούργο στο τέλος της εβδομάδας για τη Σύνοδο Κορυφής του G20.