Aργυρό μετάλλιο παίρνει η Ελλάδα στη κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, για το το 2016 μεταξύ των χωρών της ΕΕ πίσω από τη Λετονία, καθώς παράνομο ήταν το ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρων που καταναλώθηκαν στη χώρα μας τη χρονιά που πέρασε μετα τη Λετονία.

Αυτό δείχνει η ανεξάρτητη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Royal United Services Institute (RUSI) με ποσοτικά στοιχεία που προήλθαν από την ετήσια έκθεση Project SUN της KPMG και δείχνουν ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στερεί από το ελληνικό κράτος περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δείχνει η μελέτη στην Ελλάδα το 2016 ο όγκος των παράνομων τσιγάρων υλοπογίζεται στα 3,62 δισεκατομμύρια τσιγάρα. Μάλιστα όπως σημειώνεται εάν αυτά είχαν καταναλωθεί στη νόμιμη αγορά, θα είχαν προσθέσει έσοδα στο ελληνικό κράτος περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η μελέτη αναφέρει ότι 48,3 δισεκατομμύρια τσιγάρα, δηλαδή το 9,1% των τσιγάρων που καταναλώθηκαν συνολικά στην Ευρώπη το 2016, ήταν παράνομα ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 18,8% .

Από τα παράνομα τσιγάρα οι ροές των «φθηνών λευκών» ή όπως ονομάζονται «cheap whites», εξακολούθησαν να αποτελούν τη βασική πηγή παράνομων τσιγάρων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 44% του συνολικού όγκου του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

Χθες σε διάψευση ότι έχει οιαδήποτε σχέση με λαθραία φορτία τσιγάρων που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας προχώρησε η ΣΕΚΑΠ, με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως υποστηρίζειι μεταξύ άλλων «με βάση όλους τους εσωτερικούς ελέγχους που διενήργησαν ενδελεχώς οι υπηρεσίες της ΣΕΚΑΠ, καμία σύνδεση ή σχέση δεν μπορεί να προκύψει με τα πλοία ή τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στις υποθέσεις που απασχόλησαν πρόσφατα τα ΜΜΕ».