Για τους μικρομεσαίους εμπόρους αλλά και τους εργαζομένους η υπουργική απόφαση αποτελεί κόκκινο πανί και όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είναι ήδη αποφασισμένο εργοδότες και εργαζόμενοι να προσφύγουν επί της αρχής στο ΣτΕ. Πάντως μέχρι σήμερα, αν και στον Δήμο της Αθήνας ο νόμος επιτρέπει ήδη τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τον περασμένο Μάιο, όποτε και ψηφίστηκε η σχετική διάταξη, μέχρι σήμερα οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, δεν έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού.

«Αυτό που έχει ενδιαφέρον και χρειάζεται, ωστόσο, να προβληματίσει το αρμόδιο υπουργείο όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων, αν και ο νόμος επιτρέπει πλέον σε όλα τα καταστήματα να είναι ανοικτά τις Κυριακές, αυτά παραμένουν κλειστά» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

«Κάποιοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα της απελευθέρωσης σε μια αγορά όπου η οικονομία της τελεί υπό περιορισμό, το τραπεζικό σύστημα παραμένει φυλακισμένο, ενώ η επιχειρηματικότητα είναι δέσμια των capital controls. Είναι αυτοί που αγνοούν ότι μια τέτοιου είδους απελευθέρωση, όπως αυτή στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί η απειλή της στροφής των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές, την ώρα που είναι κλειστά τα καταστήματα» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, προσθέτοντας ότι αυτή η απειλή ακόμη δεν υπάρχει στη χώρα μας γιατί το παραδοσιακό εμπόριο συμβαδίζει με το ηλεκτρονικό εμπόριο, που λειτουργεί συμπληρωματικά.

«Οσο για την υπουργική απόφαση, που δυστυχώς αποτελεί προαπαιτούμενη εκκρεμότητα για την εκταμίευση της δόσης, μόλις αυτή εκδοθεί, είναι ήδη αποφασισμένο ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα προσφύγουμε επί της αρχής στο ΣτΕ» καταλήγει ο Κορκίδης.