Σε απολύσεις 5.500 υπαλλήλων, κλείσιμο 600 από τα συνολικά 2.000 υποκαταστήματα και πώληση κόκκινων δανείων 28,6 δισ. ευρώ προχωρά τώρα η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, στο πλαίσιο προγράμματος ριζικής αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε χθες. Τα πιο επισφαλή από αυτά τα δάνεια μάλιστα αναμένεται να πουληθούν στο περίπου 20% της λογιστικής τους αξίας.

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας δημοσιοποιήθηκε μετά την έγκριση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση της Ιταλίας για την έκτακτη ενίσχυση της Monte dei Paschi με 5,4 δισ. ευρώ προκειμένου να παραμείνει βιώσιμη. Στόχος είναι να βγει η τράπεζα από την «Εντατική», όπου βρίσκεται εδώ και χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2021 και μέχρι τότε η τράπεζα εκτιμά ότι θα έχει καταφέρει να πετύχει καθαρά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ. Πέρυσι η Monte dei Paschi που είναι η αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο με ιστορία άνω των 500 ετών, είχε ανακοινώσει ζημιές 3,2 δισ. ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια όλων των ιταλικών τραπεζών εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ.

Η Monte dei Paschi έχει αποτελέσει αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της γειτονικής χώρας, τα οποία η Ρώμη έχει βάλει σκοπό να αντιμετωπίσει άμεσα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση της Ιταλίας διασώζει την τράπεζα κρατικοποιώντας την, αφού σε αυτή τη φάση και μετά τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας θα κατέχει το 70% αυτής.

Με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει για να δώσει η Κομισιόν πράσινο φως για τη διάσωση, η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να έχει πουλήσει το ποσοστό αυτό το αργότερο μέχρι το τέλος της πενταετίας κατά την οποία θα εφαρμόζεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει πράσινο φως για τη στήριξη της τράπεζας μόνο αφού αποφασίστηκε να υποστούν κούρεμα υπάρχοντες μέτοχοι και μη εξασφαλισμένοι ομολογιούχοι. Το θέμα του κουρέματος ομολογιούχων στην Ιταλία απασχόλησε πολύ την κυβέρνηση επειδή παραδοσιακά στη γειτονική χώρα αγοράζουν τέτοια ομόλογα πολλοί μικροκαταθέτες. Πολλοί από αυτούς έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας τράπεζες ότι τους τα πούλησαν χωρίς να τους έχουν ενημερώσει επαρκώς για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Τα προβλήματα της Monte dei Paschi είχαν ενταθεί σοβαρά τους τελευταίους εννέα μήνες καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να εγκαταλείψουν την τράπεζα, η οποία αναζητούσε εναγωνίως νέα κεφάλαια. Ουσιαστικά η ιταλική τράπεζα στράφηκε προς την κυβέρνηση για βοήθεια στις αρχές του τρέχοντος έτους όταν δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει από τις αγορές όλα τα κεφάλαια που ήθελε.