Η Volvo από το 2019 και μετά θα διαθέτει μόνο ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, καταργώντας ουσιαστικά από την γκάμα των μοντέλων της εκείνα που κινούνται αποκλειστικά από κινητήρες εσωτερικής καύσης. Πρόκειται για σημαντική στροφή που αναμένεται να επηρεάσει και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η εταιρεία που έχει έδρα τη Σουηδία θα παρουσιάσει έως το 2021 πέντε μοντέλα που θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

Η ανακοίνωση για τη στροφή της Volvo στα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα «σηματοδοτεί το τέλος των οχημάτων που θα κινούνται αποκλειστικά από κινητήρες εσωτερικής καύσης», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάκαν Σάμουελσον. Και πρόσθεσε ότι έως το 2025 η εταιρεία σκοπεύει να έχει πουλήσει 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα.

Η Volvo, η οποία ανήκει στον κινέζο δισεκατομμυριούχο Λι Σουφού μέσω της εταιρείας Zhejiang Geely Holding Group, ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες ότι το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο θα κατασκευάζεται στην Κίνα και η παράδοση θα ξεκινήσει το 2019. Το μοντέλο θα βασίζεται στο πάτωμα του XC40 και θα εξαχθεί  σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό η Κίνα αρχίζει να γίνεται η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως. Στη συνέχεια τα ηλεκτρικά μοντέλα θα παράγονται σε όλα τα εργοστάσια της εταιρείας περιλαμβανομένων αυτών της Ευρώπης. Η Geely αγόρασε τη Volvo από τη Ford το 2010.

Ο ανταγωνισμός στα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι. Ανάμεσα σε αυτές και η BMW η οποία από τον Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα παρουσιάσει την ηλεκτρική έκδοση της δημοφιλούς της σειράς 3. Στόχος της κίνησης αυτής, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός απέναντι σε εταιρείες που κατασκευάζουν μόνο ηλεκτρικά οχήματα όπως είναι η Τέσλα.